Dajmo konačno košarku košarkašima, pa mogu oni biti i iz Svetog Petra u šumi

Piše Frane Vulas
kos00

Rekli bi neki dite materi, košarku Splićanima. Ili da nan se ne uvride dragi Zadrani, Šibenčani, Dubrovčani... Dalmatincima. Predsjednik Saveza je kontinentalac Ivan Šuker, ali tri ključne uloge po pitanju struke drže Splićani Dino Rađa, Josip Vranković i Velimir Perasović.

Je, lipo to zvuči i za našu dragu splitsku i dalmatinsku “Slobodnu Dalmaciju”. Bonbon je naslov ala “Hrvatska košarka na splitski pogon”. Ali, nismo ni mi neizlječivi lokalpatrioti. Najbitnije u ciloj priči je da su sva trojica, i Dino i Joke i Peras meštri o’ košarke. A jesu li iz Splita, Zadra, Zagreba, Rijeke... sasvin je svejedno.

Dino je već bija predsjednik svoje Jugoplastike. I reka je na kraju san sebi da se više nikad neće bavit onin šta mu nije domaći teren. U financijama, kancelariji igra u gostima, ali kada je čista košarka u pitanju, teren ili organizacijski, e tu je doma. I tu ga želimo vidit. Ka’ i Perasa na mistu izbornika. Uz nesporno znanje ima jednostavno čovik i trenersku karizmu bez koje u ton poslu nema ni sriće.

Čak ni nakon debakla s Češkon niko se nije počeška po glavi i zapita je li on taj. Za Hrvatsku čudo neviđeno. A Joke? Zasuka je rukave i bacija se u mlin. Dino i Peras su puno više na oku javnosti, a Joke je u rudniku. No, na ništa manje bitnoj funkciji, dapače njegov posal je baza svega.

Daj Bože da se još aktivnije može uključit i Toni (Kukoč), da je više u Hrvatskoj. Pa Stojko. I drugi, ponavljan nebitno jesu li Splićani, žitelji Sv. Petra u šumi... Dajmo napokon košarku košarkašima koji znaju znanje, imaju iskustvo i voljni su prionit poslu jer smo svi svjesni da se nešto hitno mora(lo) minjat.