StoryEditor
Kolumnedaljinski u dalj

Da je ekipa Montiranog procesa hvalila NDH i družila se s ministrom...

18. ožujka 2016. - 18:38
montirani_proces21-170316

MONTIRANA OPTUŽBA

Treba gledati, slušati i izvlačiti pouke. Evo, na primjer, čelništvo Hrvatske radiotelevizije odlučilo je skinuti s programa satiričnu emisiju Montirani proces. „Programsko vodstvo HRT-a svoju odluku temelji na činjenici da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji i potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima Hrvatske radiotelevizije te smatra da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti“, stoji u obrazloženju.

O nedavno imenovanim čelnicima HRT-a možemo misliti štošta: da nisu profesionalni autoriteti, da nemaju zavidne karijere, da im je teško sročiti čak i logično te pismeno obrazloženje ukidanja satirične emisije, ali nikako im nije pametno prigovoriti neusuglašenost s vlašću. Kojoj se Montirani proces, očito, nije svidio.

Gdje možemo vidjeti predstavnike vlasti? U Bujici. Nositelji političkih funkcija i osobe s ozbiljnim očekivanjima od Tomislava Karamarka redoviti su klijenti Velimira Bujanca. Želite li se preporučiti voljenim vođama, makar za statiranje u povijesnom muzeju, Bujica je pravo mjesto. Prate je HDZ-ovi headhunteri. Klimajte glavom na voditeljeve opažaje, napadajte komuniste, slavite HDZ i imate šanse. Ozbiljne.

Pouka? Da je ekipa Montiranog procesa hvalila NDH, crnce nazivala „crnčugama“, pozirala s kukastim križem ili uhatim U, družila se s ministrom kulture dok je s glasovitom kapom na još glasovitijoj glavi pozirao na rivi, da je barem drogom plaćala kurve, ne samo što joj nitko ne bi predbacio raspirivanje etničke i vjerske mržnje, nego bi, umjesto HRT-ove odluke o otkazivanju suradnje, u arhivu imala poziv na predsjedničinu inauguraciju. I dobru perspektivu. Dok traje ova vlast.

JOŠ JEDAN PORIN

Sinoć je u Splitu održan još jedan Porin. To je, po prilici, sve što treba zapamtiti o navedenom događaju. Dječaci su podržali Montirani proces, duo iz Elementala bacio je dosjetku o ministru kulture, bilo je sprovoda duhovitijih od prezenterskih dijaloga, neki od izvođača dokazali su kako mikrofon može biti okrutno oružje, a prijenos iz dvorane na Gripama okončan je podsjećanjem na Arsena. I to je to.

Uglavnom, ako ga niste gledali, najvažnije o sinoćnjem Porinu ponavljamo u nastavku ove rečenice - sinoć je održan.

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 18:41