StoryEditor

ČUDO OD DJETETA Duša serijskog ubojice u tijelu dječaka

Piše Marko Njegić
1. rujna 2019. - 14:49
Cudo-od-djeteta5

Orion Pictures bio je jedan od zaštitnih znakova kvalitetnog američkog žanrovskog filma osamdesetih i ranih devedesetih ("Plavi grom", "Terminator", "Vod smrti", "F/X", "Bez izlaza", "RoboCop", "Stanje milosti", "Hot Spot", "Kad jaganjci utihnu"...).

Do sredine devedesetih zvjezdano nebo s nezaboravna loga kompanije počelo je gubiti svoj sjaj, a do kraja te dekade Orion je prestao sjati. Nakon duge pauze, posljednjih godina Orion je uskrsnuo i pokušava se prilagoditi novom mileniju.

Međutim, kad čovjek pogleda njegov ovogodišnji adut, hororski novitet u "A1" videoteci "Čudo od djeteta", dobit će dojam da je Orion ostao u osamdesetima. "The Prodigy" je poprilično tipičan film strave i užasa o zločestom, demonskom klincu.

Dakle, iz podžanra rođena uspjehom "Omena" krajem sedamdesetih ("Djeca kukuruza", "Groblje kućnih ljubimaca"...), a nanovo revitaliziranom u ovom mileniju ("Izgubljena duša", "Podmuklo", "Opsjednuta"...). Gledali ste (i)jedan od takvih horora? Vidjeli ste ih takoreći sve, budući da se u jednoj sceni za drugom drže recepture kao Michael Myers kuhinjskog noža.

I u "Čudu od djeteta" se natprosječno inteligentni osmogodišnji klinac Miles (Jackson Robert Scott; Georgie u horor hitu "It") počinje ponašati čudno. Roditelji su, prirodno, zabrinuti. Liječnici uvjeravaju majku da nema još razloga za brigu.

Bit će ga tek kad progovori u ružnom snu (za njega "lijepom"!) buncajući na – mađarskom narječju kojim se govori uz rumunjsku granicu. Tad je angažiran spiritualist Arthur Jacobson (Colm Feore) i upozorava majku Sarah (Taylor Schilling) na mogući scenarij, ali ona odmahuje glavom, i tako dalje, i tako bliže.

Očekivano, pritom će u igri s klincem nastradati bejbisiterica, barem jedan njegov vršnjak će biti ozlijeđen, a nesreća će snaći i sirotog obiteljskog psa. Tada stižemo do - oprez: slijedi "spoiler" - blagog odmaka od formule, odnosno pokušaja osvježenja iste na tragu superiornijeg "Brighbturna" (mali zli Superman).

Naime, u ovog klinca nije ušao vrag ili neki sličan zloduh, već duša serijskog ubojice Edwarda Scarke (Paul Fauteux) koji je nedugo nakon uvoda, u solidnoj paralelnoj montaži, napucan u isto vrijeme kad se Miles rađao. Sami početak filma predstavlja psihotičnog Scarku kao jednog od bolesnijih "serial killera", fiksiranog na amputacije udova (ženskim) žrtvama, tj. oduzimanja njihovih šaka.

Ovaj horor koristi termine poput reinkarnacije kad je zli entitet u pitanju, a umjesto egzorcizma na snazi je hipnoza kako bi specijalist Jacobson popričao s osobom koja se nastanila u malčevu tijelu. No, duša te osobe je također invazivna i prijeti preoteti kotrolu dok pokazuje znakove prethodnog života ("jedan će prevladati").

Scenarist Jeff Buhler ("Midnight Meat Train", novi "Pet Semetary") i redatelj Nicholas McCarthy ("The Pact", "Home") bore se protiv predvidljivosti ponekim fino zamišljenim i orkestriranim scenama i uspijevaju barem početi tjerati strah u kosti, ali ga neće utjerati do kraja. Kad bejbisiterica otvori oči nakon brojanja u igri "kukala", iznenadit će se kad ugleda malog Milesa točno ispred nje koji se nije skrio.

Jezu izaziva i jedno natjecanje u zurenju između majke i sina. Podvojenost klinca, uz oči različite boje "poput Davida Bowieja", dočarana je nakon maskenbala, kad Miles obriše šminku s jedne strane lica, dok druga ostaje "kosturska". A malčev nutarnji "split" dosegnut će vrhunac prema van kad se umjesto njegovog lica ukaže Scarkino.

Nesrazmjer duše i tijela, glava odraslog čovjeka na tijelu dječaka. Doista "spooky". Problem je što redatelj nastavlja izazivati sličan efekt preinakama jedne te iste "bu" scene i to postaje repetitivno do mračne završnice koja pokušava biti subverzivna i poremetiti moralne kompase suvremenog roditeljstva.

Tek se tu, malo prekasno, nazire da režiser tipuje na realan strah modernih majki i očeva u vezi podizanja njihove djece (u koga će izrasti i tome slično). Ako već roditelji malog Milesa nemaju sreće, majka i otac  njegova tumača mogu biti mirni. Malac bi mogao izrasti u solidnog glumca.

Romansa sa Zacom Efronom

Taylor Schilling je bila zapažena pored Zaca Efrona u romansi "Zauvijek tvoj". U međuvremenu je glumila i u seriji "Orange Is The New Black".

#CINEMARK

Izdvojeno

05. srpanj 2020 15:09