StoryEditor
Kolumnemeđutim

Čudo neviđeno mitri u Međugorju

Piše Ivan Ugrin
11. kolovoza 2019. - 20:00

Uoči početka 30. jubilarnog Festivala mladih u Međugorju, hrvatski su se mediji redom dohvatili jedne od Gospinih vidjelica, Mirjane Dragičević Soldo. Danima je u tzv. mainstream tiskovinama i portalima "obrađivano" nekoliko metara bespravno uređenog sunčališta ispred njene luksuzne kuće u Sućurju na Hvaru, popločanog, vjerovali ili ne, hercegovačkim kamenom, na mjestu gdje vam preko postojećih sika i kamenja trebaju gojzerice kako biste uopće mogli zakoračiti u more.

Dodatnog povoda napisima dala je i sama vidjelica, kad je jednom novinaru odbrusila da ništa ne zna o svemu tome. "Kakva kuća? Koja plaža? Kakvo betoniranje? Prvi put čujem za sve to, nije to istina i ne mislim se sada spuštati na tu razinu i to komentirati", kratka je bila u telefonskom razgovoru međugorska vidjelica. Kao da nije nikad čula za popularnu izreku: Zaklela se zemlja raju, da se sve tajne saznaju...

Međutim, kad je uz nazočnost više desetaka tisuća mladih vjernika iz osamdeset zemalja svijeta u Međugorju 1. kolovoza započeo Mladifest, iznenada je utihnula priča o sućuračkoj betonizaciji. Očekivali bismo da su se mediji okrenuli zbivanjima koja su putem live streama diljem planeta dnevno pratili milijuni ljudi. No, o njima punih šest dana nigdje gotovo niti riječi, kao da se to ne događa. A licemjerno bi bilo baviti se Mirjanom Soldo dok se istovremeno prešućuju duhovni plodovi Međugorja, kojima je svoj obol u proteklih 38 godina dala i još uvijek daje i navedena vidjelica, koja je ipak, i prije svega, tek ljudsko biće, kao i svi ostali međugorski vidioci.

Zanimljiva je ta ignorancija medija prema ovogodišnjem Mladifestu, tim više jer je papa Frane početkom svibnja ove godine odobrio i organiziranje službenih crkvenih hodočašća u još neproglašeno Svetište Kraljice Mira, pa je zahvaljujući toj odluci tijekom Festivala mladih u Međugorju boravilo 14 kardinala, nadbiskupa i biskupa, a među njima su bila trojica kao predstavnici Svete Stolice. Vidjeli smo čudo neviđeno mitri na vanjskom oltaru, gdje se održavao Mladifest.

Misu otvaranja predvodio je Papin vikar za grad Rim, kardinal Angelo De Donatis, a zaključio ga je nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju. Nedjeljnu misu predstavio je kardinal Vinko Puljić, kojeg je na početku pozdravio međugorski župnik fra Marinko Šakota ovim riječima: "Uzoriti kardinale, znam koliko ste čekali ovaj trenutak i koliko ste željeli doći u Međugorje."

Govoreći u programu Radiopostaje Mir nakon Mladifesta, apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuti izjavio je da se biskupi sveopće Crkve trebaju angažirati na organizaciji hodočašća u Međugorje. Istom prigodom apostolski vizitator Henryk Hoser rekao je da su svi koji su bili nazočni na Festivalu mladih, osobito crkveni velikodostojnici, ''osjetili kako sveopća Crkva diše''. Zahvaljujući Gospi, Kraljici mira, koja je, iako većini nevidljiva, itekako prisutna u Međugorju.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 16:39