StoryEditor

Ča je to mozak

29. prosinca 2018. - 19:00

Svaki put kad se nešto novo sprema u našemu Velome mistu, neki značajan, revolucionaran pothvat (koji je u naprednome svijetu već odavno svakodnevica), padaju mi na pamet riječi rukovodioca Roka Prča na otvorenju malomišćanske Fiskulturne sezone 1946. godine: "Pitat ćete, drugarice i drugovi, ča je to kros? Kros je isto ča i sami život; priskakivanje preponi i zapreki. A ča je to život vengo od rođenja do smrti - i natrag - priskakivanje preponi i savlađivanje tegob..."

E tako je prije neki dan splitsko Gradsko vijeće donijelo odluku o izmjenama Detaljnog plana uređenja zone Dračevac i tako ispunilo uvjet Vlade o prepuštanju vrijednog terena u gradsko vlasništvo. A Grad Split će tamo podići Tehnološki park.

I sad se vi, drugarice i drugovi, dame i gospodo, pitate: "A ča je to Tehnološki park?" Tehnološki park vam je isto ča i život: on je srce, on je mozak svakoga suvremenoga grada. On je priskakivanje preponi i zapreki današnjega svijeta koji godinama trči kros a mi ga nikako ne možemo uhvatiti jer je naš najomiljeniji sport podapinjanje nogu.

Nije baš da se savršeno razumijem u te stvari, ali Tehnološki park na Dračevcu trebao bi na jednom mjestu omogućiti interakciju i razmjenu ideja tvrtki koje se bave novim tehnologijama, prvenstveno IT-om i mobilnošću. A ča su to, Splićanke i Splićani, IT i mobilnost? Ajde to već pomalo poznajemo: IT su kompjuteri i kompjuterski programi, a mobilnost sve vrste prometnih tehnologija.

Ove tehnologije novoga doba zapravo samo su nama nove, gotovo da više nema značajnijeg europskog grada koji nema tehnološki park, a američka Silicijska dolina prava je tehnološka džungla, jamče veliki broj zaposlenih, ali i napredak sredini u kojoj postoje.

Već na anketnom upitu Splitu se javilo petnaest tvrtki s tisuću i po zaposlenih, a četiri stotine bi još zaposlili, sve visoke stručne spreme koji bi se usidrili na Dračevcu. A još nije ni temeljni kamen položen. Ovakve tvrtke, za razliku od onih starih, ne kriju svoje inovacije, dapače, vole biti na okupu i dijeliti ideje, jer su shvatili da to svima nosi napredak i zato im je napeto raditi u tehnološkim parkovima koji, usput, imaju predviđene i vrtiće za djecu, teretane, kantinu...

Ovi tehno-ljudi, nove kreativne generacije jednostavno se vole družiti i pametovati. Daj im urede na okupu i svi zadovoljni, a grad profitira povećanjem zaposlenosti, prirezima, najmom...

Već su osigurana EU sredstva za centralnu zgradu površine dvanaest tisuća kvadrata, od koje će se na sve strane širiti splitski mozak novog doba. Bez ovakvoga jednoga megakompjutera na rubu grada jedva da se u današnje vrijeme možeš nazivati gradom.

I zato, drugarice i drugovi, ne pitajte ča je to Tehnološki park. To nam treba, to je preskakivanje zapreki i savlađivanje tegob, kojih jedino imamo za izvoz.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 08:23