StoryEditor
KolumneAd hoc

Brkić čist kao suza i bistar kao vode Trebižata

Piše Josip Jović
23. listopada 2019. - 20:00

Prema dobro obaviještenim izvorima, o čemu glavni državni odvjetnik još ne zna ništa, neće biti podignuta optužnica protiv Milijana Brkića i ekipe zbog tzv. afere SMS. Znate ono, Franjo Varga izradio je za Zdravka Mamića lažne SMS-ove kojima, tobože, bivši državni odvjetnik Dinko Cvitan nalaže sucu da se Mamića mora osuditi.

U Vargu se sumnjalo da je podmetnuo lažnu komunikaciju između Andreja Plenkovića i Marine Dalić u vezi s "Agrokorom". Odmah je stvorena konstrukcija kako iza njega stoji Milijan Brkić, a kao dokaz poslužilo je njihovo međusobno poznanstvo i zajednička fotografija još iz policije u kojoj su obojica radila.

Priča se ozbiljno zakotrljila kad je otkriveno da je Blaž Curić, čovjek koji je dojavio Vargi da se protiv njega vodi istraga, Brkićev kum.

Cijela priča režirana je u maniri „Balkanskog špijuna“ ili neke parodije na kriminalističke romane i filmove. Još k tome, Milijan Brkić povezan je s prošlogodišnjim vukovarskim prosvjedima. Iz arhive je iskopano kako je on dojavio zgodnoj prostitutki da je pod istragom.

I na kraju cijele kampanje, na Brkića je bačena anatema kako je špijunirao četiri dame presretajući njihove šifrirane poruke, od kojih je jedna bila njegova bivša supruga.

Cijelu su stvar pokrenuli i podgrijavali odabrani mediji. Andrej Plenković je već zlokobno naviještao: „Treba sve istražiti“, a njegov je sada već bivši (previše je nekako u HDZ-u bivših) politički tajnik Lovro Kuščević meritorno tvrdio: "Nećemo tolerirati ponašanje koje šteti HDZ-u."

Očito je Plenković nasjeo sugestijama medijske klike kako se treba riješiti ljudi iz vlastite blizine koji mu rade o glavi i čiji stavovi bitno odudaraju od njegove progresivističke, centrističke, inkluzivističke, proeuropske itd. politike.

Iskusni politički analitičar, bivši veleposlanik i bivši ravnatelj najmoćnije medijske kuće, blizak svim vlastima, nazvao je Brkića „malim hrvatskim Rankovićem“, sugerirajući mu neka se sam povuče i tako poštedi i sebe i vlast dodatnih kompromitacija.

Izgledalo je kako mu nema spasa. No, nakon dugotrajne istrage i oklijevanja evo stiže vijest da od optužnice neće biti ništa i kako je Vaso čist kao suza i bistar kao vode Trebižata. Što se dogodilo?

Politički je obračun s Brkićem, uz upotrebu pojedinih medija i državnih tijela gonjenja, zaustavljen jer se s obzora valja nova opasnost, još veća nego što je to precijenjeni Brkić

. Formirana je snažna unutarstranačka oporba. Sam Vaso se umilio i umirio, može biti čak i koristan saveznik, bolje nego još jedan protivnik, pa ga sve češće vidimo u Plenkijevu društvu.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 23:44