StoryEditor

Boromor za bolji Marjan

Piše PSD.
20. siječnja 2019. - 13:00

Dvadeset tisuća borova suši se na Marjanu pod najezdom agresivnih kukaca potkornjaka, a to je otprilike trećina igličastih stabala nad Splitom. E sad je li ovo dobra ili loša vijest? Kako se uzme.

Bor je, prosto rečeno, zelenilo, još prostije rečeno, navikli smo na njega, najprostije, ljudima koji žive u gradu sve zeleno je jednako vrijedno. S druge strane, ona svjetlije, pa možemo reći i stručnije, nije to tako loše; konačno se, prirodnim silama zahvaljujući, ostvaruje želja starih Splićana koji su ozelenjeli goletni Marjan borovima kako bi ta pionirska vrsta pripremila tlo za druge vrste.

Što se, zahvaljujući lijenosti nasljednika, nikad nije ostvarilo, a pionir je postao diktator. Uglavnom, borocidu zahvaljujući splitska bi planinica dobila šansu postati civilizirani mediteranski botanički park. Zbog čega kažem civiliziran? Pa jer je iz izvješća javne ustanove koja se brine o Marjanu katastrofalno zazvučala jedna činjenica koja je prošla ispod medijskih radara: sedamdeset posto park-šume Marjan je neprohodno!

Opisuje li ijedan izvještaj bolje od ovog podatka u kakvom je stanju brdo kojemu se toliko tepa: divan, krasan, pitom, ljubak, naš. A u stvarnosti je divlji, zapušten, mračan, zarastao u draču i bušak, prekriven monokulturom alepskog bora. Kojem uistinu ne treba nikakva njega ni skrb, taj bi smolasti vrag pošumio bilo kakvo mjesto bez potreba da mu se na ikakav način ugađa.

To jednostavno nije kultura, nego suprotno, nekultura, i to naša, koja zorno svjedoči o tome kako se brinemo o najvećoj gradskoj zelenoj oazi. Potkornjak je na brutalan način našoj dugogodišnjoj neodgovornosti i neradu načinio uslugu – počistit će ono što smo odavno trebali počistiti i što nikad ne bismo počistili.

Dio Splićana regirao je naravno – nagativno, bilo bi čudno da nije tako. Protive se strojnom izvlačenju osušenih borova, pa najavljuju radne akcije kojima bi "na ruke" izvukli pet tisuća kubika drvne mase, a usput i prosvjed, valjda protiv potkornjaka ili čega?

Javili su se i oni koji tvrde kako se stabla namjerno suše kako bi se po Marjanu gradilo. Ne znam koja je tvrdnja luđa. Ali znam da će od pomora borova biti neke koristi za sve.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 07:29