StoryEditor

BONOBO Migrations

Piše Zlatko Gall
24. siječnja 2017. - 10:25
BonoboMigrations

Izvođač: BONOBO
Album: Migrations (Ninja Tune)
Ocjena: ****

Simon Green iliti Bonobo šestim albumom "Migrations“ - ambicioznim i slojevitim projektom - nesumnjivo je potvrdio svoje mjesto u vrhu ovodobne produkcije elektroničke glazbe. Kako naslov sugerira tematski okvir albuma su migracije i - još i više - nomadizam pa su i utjecaji i predlošci (glazbeni ali i stvarni zapisi šumova i buke) za kojima se poseže - "ambijentalno globalni“.

Naslovna tema koja otvara album je vješto skockan komad elektronike (unatoč novoj tehnologiji tako prokleto slične onome što su davno radili Tangerine Dream) kombiniran sa "živim“ klavirom sugerirajući možda - kad već imamo naslov "migracije“ - fizičko postojanje (i kretanje) pojedinca u globalnom prostoru.

Logičan nastavak je "Break Apart“ (u kojoj gostuje pjevač grupe Rhye), "Outlier“ je zanimljiva tema naslonjena na two-step obrasce s jakim plesnim potencijalom u završnici, "Grains“ zgodno spajanje elektronike i vokala koji imaju aromu "world musica“ odnosno folka a fluidna "Second Sun“ neobična - no osvježavajuća - kombinacija gitara, gudača i elektronike...

Migracijsko/nomadski karakter albuma naglašen je i Greenovim nomadskim načinom života odnosno različitim adresama na kojima su nastajale snimke (ili dijelovi snimki) ali i izborom suradnika iz različitih podneblja.

U temi "Bambra Koyo“ to su primjerice - unoseći svoju glazbenu etničku prtljagu - Innov Gnawa stacioniran u New Yorku. "Migrations“ je pitak album koji liježe na prvu, no nakon opetovanih slušanja postaje sve bolji i bolji. Što je, dakako, odlika zanimljivih projekata.

#PARANGALL

Izdvojeno

06. srpanj 2020 06:00