StoryEditor

BITKA ZA MIDWAY Rat kao videoigra

15. studenog 2019. - 11:54
Midway2

"Ovaj put je element iznenađenja na našoj strani." - "Bitka za Midway" (2019.)

Rivalstvo između blockbuster-režisera Rolanda Emmericha ("Univerzalni vojnik", "Dan nezavisnosti") i Michaela Baya ("Zločesti dečki", "Hrid") traje još od kraja devedesetih, otkako su "Godzilla" i "Armagedon" bili najveći box-office takmaci ljeta 1998. godine. Na početku "Armageddona" jedan je pas počeo gristi igračku – Godzille.

Bay je prvi "ujeo" kolegu, možda ljubomoran na Emmerichov megauspjeh s "Independence Day", najkomercijalnijim filmom 1996. koji je deklasirao njegov "The Rock". Idući projekti obojice redatelja bili su propatriotski i podizali američke barjake ("Patriot"; "Pearl Harbor") te se nadmetali u proračunu i bombastičnom spektaklu ("Dan poslije sutra", "2012", "Dan nezavisnosti 2"; "Otok", serijal "Transformers").

Da njihovo suparništvo traje sve do današnjeg dana, potvrđuje Emmerichov najnoviji blockbuster. "Bitka za Midway" se otvara upravo akcijskom sekvencijom bombardiranja Pearl Harbora. Takvo otvaranje filma s praskom načelno ima "dramskog" i "strateškog" smisla.

Obavještajac Edwin Layton (Patrick Wilson) uzaludno je upozoravao na mogućnost, pa i neizbježnost napada na Pearl Harbor, a sada dobiva priliku da reče kako je to bio "najveći obavještaji fijasko u povijesti". Scena je tu i da Japanci mogu reći "Probudili smo uspavanog diva i ispunili ga odlučnošću".

I, konačno, da američki admiral Nimitz (Woody Harrelson) najavi da je "ovaj put element iznenađenja na našoj strani", što je i "oblikovalo" ishod bitke za Midway i odnijelo prevrat na pacifičkom frontu Drugog svjetskog rata. Pa ipak, čini se da je Pearl Harbor scena najviše u filmu kako bi Emmerich pokazao da on može bolje od Baya.

Emmerichu je Pearl Harbor tek fusnota, "zagrijavanje" za Midway, a Bayu je bio takoreći cijeli film, produžen zračnim napadom na Tokio pod vodstvom Jimmyja Doolittlea (Alec Baldwin; ovdje Aaron Eckhart). Međutim, Emmerich se malčice preračunao.

Dok je Bay prilikom obrušavanja bombardera na flotu ravnomjerno kombinirao kompjutorsku tehnologiju i prave modele, makete, eksplozije, rječju praktične efekte kojima je čak i davao stanovitu prednost, Emmerich je uposlio svu silu računalnih učinaka i pretjerao u CGI-ju i zelenim ekranima.

Danas, 2019., "Midway" je vizualno slabiji i neuvjerljiviji od "Pearl Harbora" iz 2001. godine. "Pearl Harbor" je u akcijskom smislu bio fotorealističniji, unatoč ponekim post-"Matrix" pomacima kamere prema videoigrici. "Bitka za Midway", pak, izgleda kao SF spektakl s preobilnom digitalnom animacijom na razmeđu blockbustera, videoigre i animiranog filma.

Razlika ovog filma i "Pearl Harbora" gotovo je istovjetna razlici između prvog i drugog "Independence Daya". Kao da Emmerich režira imaginarni "rat svjetova" u "Danu nezavisnosti 2", a ne stvarni Drugi svjetski rat. U redu, tehnologija se promijenila, CGI je preuzeo primat i danas je puno više blockbustera u kinima nego prije 15-20 godina, stoga se kompanije za efekte ne mogu posvetiti "peglanju" vizualizacije jednog spektakla kao nekad.

No, jedno je kad se pikseli raspadnu u pojedinoj akcijskoj sekvenciji, a nešto sasvim drugo kad je gotovo čitav film jedna akcijska scena ili bar njegova zadnja trećina. Za jedan dobrodošlo staromodan "fordovski" ratni film kakav "Midway" na papiru jest, Emmerich je odabrao krivi pristup. John Ford se vjerojatno okreće u grobu.

A upravo je njega, u tumačenju Geoffreyja Blakea, Emmerich doveo pred kamere. Ford u "Bitki za Midway" snima – "Bitku za Midway". Naime, Ford je, osim vesterna, režirao ratne (dokumentarne) filmove kao "Submarine Patrol", i "They Were Expendable", a dokumentarac "The Battle of Midway" snimio je u realnom vremenu, na licu mjesta.

To bi bio sjajan "meta" trenutak da je "Midway" bolji ili barem istinski "old fashion" film. Ovako se (opet) čini da je redateljski velikan ubačen u priču samo kako bi, kad bombe počnu padati, mogao tvrdoglavo uskliknuti "Snimit ću prokleti film!", valjda da ilustrira Emmerichovu upornost u vezi "Bitke za Midway" koju je htio preseliti na veliki ekran još (od) devedesetih.

Slutili smo da Emmerich neće snimiti svoj ratni film poštujući realizam kao Christopher Nolan ("Dunkirk"), ali doista nismo očekivali da će biti "stilski" bliži prošlogodišnjoj digitaliziranoj "Bitki svih bitaka" u produkciji Kine nego "Pearl Harboru". Jasno nam je bilo i da "Bitka za Midway" neće biti naturalistički brutalna u oslikavanju horora rat(ovanj)a kao Spielbergovo "Spašavanje vojnika Ryana", no film nije trebao biti ni ovako beskrvan.

Patvorenost prožima Emmerichov ratni spektakl koji još uvijek svjedoči redateljevu urođenom osjećaju velikoekranske grandioznosti (približavanje nosača aviona u krupnom planu), ali je lišen opipljive opasnosti i napetosti da bi se s nekim likom posebno vezali.

Pohvalno je što Emmerich ne odlazi u sapunicu kao Bay (romantični trokut Ben Affleck-Kate Beckinsale-Josh Hartnett) i ljubavna priča "kaubojskog" pilota Dicka Besta i supruge Rachael (Ed Skrein, Mandy Moore) prilično je sporadična, no glumci glume povijesne ličnosti u skladu s njegovom vizijom, kao (arhe)tipske filmske likove, akcijske/ratne heroje poput Mavericka iz "Top Guna".

Ustvari, jedinu emociju izazivaju japanski glumci, ponajviše Tadanobu Asano u ulozi admirala Tamona Yamaguchija. Veoma je dirljiva scena kad japanski kapetan odluči potonuti s ranjenim brodom koji će biti potopljen da ne padne u ruke Amerikancima. "Neprijateljska" strana priče je najveći plus Emmerichova patriotskog filma, na kraju "iskupnički" posvećenog i američkim i japanskim mornarima iz bitke za Midway.

Bitka prije bitke

Godine 1976. snimljen je dosad najpoznatiji film o bitki za Midway. U njemu glavne uloge igrali Charlton Heston, Henry Fonda, James Coburn i Toshiro Mifune, režirao ga je Jack Smight, a krasila ga je odlična glazba Johna Williamsa.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 02:03