StoryEditor
Kolumnesrebrni u poljudu?

Bilo je pametnije zvati Vatrene nego uvjetovati

8. siječnja 2019. - 00:44
osiguranje_poljud-130907

Hajduk se kandidirao za domaćinstvo utakmica Hrvatske u kvalifikacijama za Euro 2020. Iz HNS-a šalju signale kako bi željeli da reprezentacija opet igra u Splitu.

Poručio je to u više navrata, pa i u gradu pod Marjanom, i srebrni izbornik Zlatko Dalić. U čemu je problem? Naravno, između svega ostalog što se akumuliralo godinama i što je vrlo teško i pobrojati. U Hajdukovim zahtjevima. Nije Hajduk uvjetovao gostovanje reprezentacije, ali u tom paketu jest “aktivan ulazak kluba u kreiranje ostalih aktivnosti” što je hoćeš-nećeš realizaciju ideje poprilično otežalo.

Jer i predsjednik HNS-a Davor Šuker je potom zavapio ”nemojmo s ultimatumima”. Iako to u suštini i nisu. Ali na njih se očito tako u centrali gleda. A svi gledaju šta će reći javnost, kako će to na kraju izgledati. Nitko ne želi popustiti.

Kada je Hajduk na dopis HNS-a iskazao interes za kandidaturom za odigravanje jedne kvalifikacijske utakmice (Mađarska ili Slovačka u listopadu ili studenome, iako bi navodno druga strana radije Wales u lipnju), istovremeno je od HNS-a zatražen i sastanak u Splitu na kojem bi Hajduk iznio svoje prijedloge s ciljem poboljšanja rada Saveza.

Navedeno je ukupno sedam točaka, od kojih je prihvaćanje prve četiri nužnost za aktivan ulazak Hajduka u kreiranje ostalih aktivnosti. Hajduk prije svega inzistira na implementaciji zakona o sportu, stranom Povjereniku za suđenje (reforni sudačke organizacije), povratku Udruge prvoligaša i transparentnim financijskim izvještajima. A potom bi tražio i druge promjene.

Je li Hajduk trebao drugačije? Je li trebalo odvojiti poziv reprezentaciji od borbe za pravednost i transparentnost u hrvatskom nogometu? Na kraju krajeva reprezentacija nije jednako HNS. I ne govorimo to zbog još uvijek friškog srebra na SP-u u Rusiji. Zašto je možda trebalo moglo i drugačije?

Nadamo se da na koncu neće, ali ovako će se možda cijeloj jednoj generaciji djece, ljudi, navijača, uskratiti prilika da svoju reprezentaciju koja je viceprvak svijeta, koja je objektivno ostvarila uspjeh koji će vrlo teško ikada netko više nadmašiti, gleda u svom gradu, na svom stadionu. Da ne mora za to potegnuti u Zagreb, Rijeku...

Uostalom, ima i bolesnih ljudi, starih, siromašnih koji to ni ne mogu, fizički ili sebi priuštiti. A ova srebrna generacija je na odlasku. Neće biti druge prilike. Na kraju krajeva uskratit će se i prilika i tim igračima da igraju u svom gradu, na svom stadionu. Pred obitelji, prijateljima, poznanicima, pa i sugrađanima. Kaliniću, Perišiću, Vlašiću, nadamo se sutra i Striniću... pa i izborniku Daliću koji se ne libi reći da je Hajdukovac i da želi da Hrvatska igra na Poljudu. A svim igračima da osjete najbolju navijačku atmosferu u Hrvatskoj. Protiv Italije je podjsetimo, bio prazan stadion. Ovo je zadnja šansa.

S druge strane onaj tko ne želi da Hrvatska igra na Poljudu, taj upire o “uvjetima”. I baš zato je možda trebalo samo se kandidirati. Pa ti nemoj doći igrati u Split. Nakon što je godinama grad pod Marjanom bio izbjegavan od HNS-a u službenim utakmicama kao da u njemu vlada kuga. Do Gruzije koja je dočekana s razlogom hladno, pa potom Italije i afere svastika.

Onom tko ne želi doći, a ne želi, Hajdukovi prijedlozi su došli kao na volej. Trebalo je samo uputiti poziv. Pa ti nemoj doći u Split kad Hrvatska igra tu. Pa neka onda iste dočekaju zvižduci, poruke, ili pak šutnja s tribina na početku utakmice kao sjetimo se na ogledu s Gruzijom 2011. godine (14 minuta šutnje za 14 godina ignoriranja).

Ne igračima, ne izborniku. Reprezentacija nije jednako HNS, odnosno oni koji ga predstavljaju. Pokazao je to i doček igrača u Splitu ljetos. Najveća im je kazna da moraju doći, da Hrvatska igra u Splitu, da 35 tisuća ljudi pošalje još jednu poruku. Naravno, ne svastiku.   

Ali svakako Hajduk nipošto ne smije odstupati od borbe, zahtjeva. Koji uostalom nisu ni novi. I žalosno je što se o nekima od njih koji bi trebali biti apsolutno neupitni, recimo pitanju implementacije Zakona o sportu ili transperantnim financijskim izvještajima, uopće treba i “pregovarati”.

Ali, živimo u Hrvatskoj.

SEDAM TOČAKA

Za aktivan ulazak Hajduka u kreiranje ostalih aktivnosti nužno je prihvatiti sljedeće četiri točke:

1. Implementacija svih odredbi Zakona o sportu u rad HNS-a (na županijskoj i nacionalnoj razini) odmah i bez odgode

2. Profesionalni angažman stranog Povjerenika za suđenje (na razdoblje od minimalno 3 godine, zbog potrebe neovisne reforme sudačke organizacije i revalorizacije sudaca na svim razinama natjecanja)

3. Vraćanje Udruge klubova 1. HNL kao voditelja natjecanja 1. HNL (ili makar Plenuma klubova sa samostalnim odlučivanjem)

4. Transparentni financijski izvještaji.

Daljnji zahtjevi Hajduka:

5. Transparentno definiranje kriterija za izbor na sve upravljačke funkcije i operativna tijela HNS-a s uključivanjem kriterija regionalne zastupljenosti u samostalni odabir predstavnika na razini regije (kroz suradnju županijskih saveza unutar pojedine regije)

6. Izrada strategije nogometa do 31. prosinca 2019.

7. Provođenje novih izbora za upravljačka tijela HNS-a nakon izrade strategije i implementacije svih odredbi Zakona o sportu.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 04:32