StoryEditor
KolumneUVIK KONTRA

Bili veštit neće pokrit šporkicu

4. studenog 2018. - 19:00

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u nešto više od godinu dana mandata privodi kraju tri velika predizborna obećanja, što je pojava kojoj odavna nismo svjedočili. Sanacija gradskog deponija na Karepovcu pri koncu je nakon polustoljetnog katastrofalnog nereda.

Najveće gradsko kupalište na istočnoj strani Jadrana, na Žnjanu, za što se ozbiljno sumnjalo da će se ikada srediti, očišćeno je od nelegalnosti svih vrsta i izabran je projekt visoke kvalitete, tolike da je teško i povjerovati da će golema ledina uz more ikad i postati nešto takvo. Obećanje o dvije tisuće i sto novih parkirnih mjesta također je zaokruženo.

Slijedi, što bi se reklo, "realizacija" Tehnološko-prometnog centra u Dračevcu, pokretačkog srca svakog suvremenoga grada. A sljedeće godine najavljuje se i pilot-program izmještanja željezničkog i autobusnog kolodvora iz pretrpane gradske luke u Kopilicu, čime se utjelovljuje ideja o povezivanju zračne luke u Resniku s trajektnom lukom u Splitu.

I tako, veliki projekti, usprkos birokratskim komplikacijama, valjaju se tempom koji mogu, a građani nenavikli da se obećanja i ostvaruju prate ih općim sumnjama. Zanemarimo sad sumnje, treba vjerovati kako će Split konačno dobiti nekakav zamašnjak, izaći iz žitkog blata u kojemu se valjao gotovo cijelo desetljeće (mada se ni ranije nije prašilo od vizija i projekata). Ono što zabrinjava je puno jednostavniji proces koji ipak guši građane - komunalni red.

Posebno se to odnosi na obiteljsko zlato, prostor Dioklecijanove palače i šire povijesne jezgre. Ondje još vlada ugostiteljsko-trgovački divljaluk, opći nered, igre profita i kreativna praznina. Premda halabuka oko jadnog stanja splitske povijesne jezgre započinje kad se rijeke turista počinju slijevati u središte, jedino razdoblje kad bi se o ovome moglo na miru razmišljati počinje sada, u doba prazne jeseni, puste zime i ranog proljeća. Zadivljujuće koliko je malo ljepote u oku gradskih vlasti i koliko je puno nemara na njihovu jeziku kad splitskom središtu javno tepaju kao 'biseru', 'blagu', 'svjetskoj baštini'.

A ona je na prvi, drugi i treći pogled zapuštena, neredna, ofucana, bez sadržaja koji bi išli ukorak s vremenom i standardima koje bi očekivali građani i posjetitelji iz svijeta. Svi oni projekti koje smo nabrojili su značajni, ali prije nego se navuče bili veštit i sjedne u limuzinu, valjalo bi se podaprat ispod ruke.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 13:31