StoryEditor
KolumneUVIK KONTRA

Bedemi od štandova, smrad iz fast foodova, očajni ulični pjevači, mrzovoljni domoroci... Kako je Split postao baštard ćaće Kiča i matere Favele

Piše Damir Šarac
3. listopada 2018. - 17:03
pazar_hrvojeva1-060918

Vjerojatno nigdje središte grada štićeno UNESCO-ovom poveljom kao svjetska kulturna baština nije doživjelo toliku degradaciju kao u Splitu.

Dapače, upravo je obratno, srca starih gradova u koja se slijevaju rijeke turista obično ćete doživjeti kao 'prešminkana', upicanjena kao iz kataloga, uživo fotošopirana, nalik reklamnim spotovima u kojima se ne smije vidjeti ničeg ružnog.

Prvi red obrane Dioklecijanove antičke utvrde od dobrog ukusa čine strašni bedemi od štandova; poredani su već po Đardinu sa sjeverne strane, s istoka su drevne nakupine čadora s jeftinom robom, s juga po Rivi banci sa seoskim suvenirima i stolima za rentanje brodskih đita, a lagano se fronta formira i u Marmontovoj ulici sa zapada.

Ulične borbe s prostorom predvode metastazirane nakupine štekata, to su neprolazni rovovi ugostitelja koji su stvarni gospodari gradskog centra.

Ne samo da priječe prolaz neprijateljski nastrojenim građanima, nego im ne dozvoljavaju ni pogled u zvjezdano nebo, budući da su još prije nekoliko godina iz komoda prestali spuštati suncobrane koji iz sezone u sezonu postaju tako golemi da bi im trebala građevinska dozvola.

Napokon ste prodrli u stari grad, pogled usmjerite gore: nebosklon je protkan električnim i telefonskim kabelima kakvi se mogu doživjeti još samo na ulicama Dalekog istoka.

Pogledajte dolje; neodržavane kamene ploče svih vrsta, boja i kvaliteta. Što novije to lošije. Prekrivene slojem ljepljive mase nepoznata podrijetla. Zavirite iza osušenih vrata; gomile škovaca i šute. A smeće se isipa i iz šporkih kanti napunjenih kartonima i bocama iz fast foodova i kioska.

Povonjajte zrak: nozdrve ispunja smrad ulja i raznorodne spize. Pripazite; kroz gužvu se probijaju dostavna vozila i mrzovoljni domoroci. Neka organizirana zabava: folklor na Rivi i očajni ulični pjevači. Fasade: one što služe turizmu sređene, one koje koriste građanima čemerne. Pazar; nepopisvi jad i šporkica.

Zanimljiv je to fenomen, umjesto da se s naviranjem turista gradsko središte proljepšava, ono se preobražava u mjesto nebrige, nereda, bezvlašća, temeljito ispražnjeno od građana. Neki neprispodobivi baštard, okoćen od ćaće Kiča i matere Favele.

Izdvojeno

04. srpanj 2020 19:25