StoryEditor
Kolumnemeđutim

'Antifašistički' izljevi mržnje na istarske svećenike

Piše Ivan Ugrin
1. listopada 2017. - 14:00

Katoličke udruge s područja porečke i pulske biskupije javno su podržale priopćenje koje je uputila domicilna biskupija u vezi s događajem na svečanoj sjednici u povodu proslave Dana Istarske županije, koja je održana 25. rujna u Pazinu.

Podsjetimo se. Toga je dana prigodni govor održala i  predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Kad je spomenula zasluge istarskih svećenika za očuvanje hrvatskog identiteta na našem najvećem poluotoku, odnosno doprinos potvrdi Pazinskih odluka, misleći pritom osobito na mons. dr. Božu Milanovića koji je bio uvjereni antifašist, predsjednica je izviždana od “antifašista” koji su ispunili dvoranu pazinskog Spomen-doma. 

Da bi se do kraja razotkrili i pokazali svoje pravo lice, dvoranom se počelo oriti: “Tito, Tito...”

Više katoličkih udruga ističe u priopćenju da se pridružuju zahtjevu biskupa Dražena Kutleše da se organizatori proslave Dana županije trebaju mnogo jasnije i nedvosmislenije distancirati od netolerantnoga nastupa dijela nazočnih uzvanika tijekom svečanosti.

“Očekujući da živimo u vremenu i sredini koju obilježava visok stupanj suživota, tolerancije i kulture, iskreno smo i duboko zapanjeni i razočarani necivilizacijskim istupom na svečanoj sjednici Dana Istarske županije. 

Želimo stoga iskazati svoju potporu i zahvalnost svima koji su nam omogućili da se danas uopće smijemo oglasiti, i to na hrvatskom jeziku, a to su prije svega istarski svećenici koji su tijekom dugih stoljeća, od popova glagoljaša, brižno čuvali, pa i po cijenu vlastitih života, hrvatski kulturni identitet u Istri. 

Istarsko svećenstvo borilo se za sve žitelje Istre, neovisno o vjerskom, nacionalnom i svjetonazorskom opredjeljenju”, navode istarske katoličke udruge.

“Opetovano slušamo o Istri kao županiji s visokom stopom tolerancije i uvažavanja svih i svakoga. Ovakva nakaradna predstava u Pazinu dokazuje da to možda nije tako. U javnost je poslana slika o Istri kao netolerantnoj i negostoljubivoj županiji u kojoj Crkva i njezini svećenici, nakon 1700 godina djelovanja, kao da nisu poželjni”, poručili su iz biskupije dan poslije “antifašističkog” izražavanja mržnje prema istarskom kleru.

Međutim, nije uvijek svako zlo za zlo. Dobro dođu i ovakve režirane predstave kako bi se raskrinkale maske o tobožnjoj toleranciji “ljudi dobre volje”. Očito, riječ je o nasljednicima onih istih krvnika koji su na crkvenom pragu nakon Drugog svjetskog rata usmrtili danas blaženog Miroslava Bulešića. 

Izdvojeno

01. srpanj 2020 19:09