StoryEditor
KolumneVlaška posla

Ante Tomić: Zašto splitska vlast ludi za kožnim balunom

Piše PSD.
12. rujna 2013. - 20:38
Zakon predviđa tu mogućnost i socijalne službe zajedno sa sudovima to uspješno provode. Ima li netko intelektualne teškoće, dijagnosticiran mu je, za priliku, Downov sindrom ili shizofrenija, ili je pod stare dane obolio od Alzheimera i zbog toga ne može razumno razmišljati i brinuti se o sebi, oduzima mu se poslovna sposobnost i imenuje skrbnik.

Osoba tada ne može raspolagati svojim novcem u banci, kupovati ili prodavati pokretnine i nekretnine, sve mora potpisati onaj kojega je sustav zadužio da se stara o njegovoj dobrobiti. Poznato je, na žalost, mnogo slučajeva da je skrbnik zloupotrijebio svoje ovlasti, nemarno se odnosio prema štićeniku ili ga čak oštetio, ali generalno gledajući, ta stvar je u redu. Nesretnicima koji objektivno nisu u stanju samostalno donositi racionalne sudove valja dati nekoga tko će paziti na njih.

Dapače, ja mislim da bi tu socijalnu mjeru trebalo izricati češće, pa i nekima koji se čine obilato nadareni pameću, a uvijek i bez iznimke ako se radi o nekakvom sportu. Kad je sport posrijedi, Hrvatima se naprosto nekako ugasi svijeća u glavi. Pogledajte, recimo, onaj krš od Spaladium Arene na Poljudu. Kad je prije četiri i pol godine otvorena, mogli smo samo nemoćno gledati kako narod svršava u gaće od oduševljenja. “Uživat ćemo u njoj čitava dva tjedna, a onda će nam ostati dugih trideset godina da je otplatimo”, zapisao sam tada, u siječnju 2009.

Što hoće te banke

“Milijun kuna svaki mjesec. Tri stotine i šezdeset milijuna kuna. Pedeset milijuna eura. Okretao sam te brojeve u glavi gledajući prošli tjedan splitskog gradonačelnika Ivana Kureta, kako se spustio koljenima i dlanovima na pod i s pionirima i omladinom razdragano uhvatio u gusjenicu kojom naši rukometni junaci tradicionalno proslavljaju pobjede. Misao o milijun kuna mjesečno i slika ljupko naguženog gradonačelnika rodila je u meni neobuzdanu želju da se zatrčim i šutnem ga nogom u stražnjicu.

” Znam da vas živciraju tipovi koji će prepotentno kazati “jesam li vam lijepo rekao”, ali zaista nije trebala vizionarska pamet da bismo shvatili kako smo namagarčeni, kako će nam se čudovišno velika i skupa sportska dvorana krvavo osvetiti i kako će sve završiti kako je završilo, u gorčini i međusobnom optuživanju. I kako ćemo, unatoč svemu, prvom prilikom budalasto napraviti navlas jednaku grešku. Bio je onda onaj užasni pritisak da Grad jamči za kredit Hajduku.

Sjećate se te predstave, Torcida je napravila demonstracije oko Banovine, a i gradski vijećnici zakitili su se navijačkim šalovima, dok je predsjednik Nadzornog odbora Josip Paladino tvrdo obećavao da će se voljeni klub ozbiljno reorganizirati, srezati troškove, otpustiti višak zaposlenih, u svakom smislu ekonomizirati poslovanje kako bi uredno vraćao kredit. Gradska garancija bila je puka formalnost. Bogzna zašto banka uopće inzistira na tome smiješnom papiru, uvjeravali su nas čelnici Hajduka. I što se, naravno, dogodilo? Gradonačelnik je prije nekoliko dana užasnuto otkrio kako su “bijeli” u još većem financijskom dreku, ali se pretjerano ne uzrujavaju oko toga, nego su neodgojeno pustili da jamci izvršavaju njihove kreditne obaveze.

Bilo da je riječ o Spaladium Areni, bilo o Hajduku, kad god je nekakav sport na stvari, možete se okladiti da će Splićani izgubiti glavu. Je li to Svjetsko rukometno prvenstvo ili domaća nogometna liga, svaki put, bez izuzetka, gledamo festival retardiranih, susrete debila, smotru imbecila, večer idiota i dernek kretena, koji se gotovo natječu u bacanju para. Pročitate tu i tamo u novinama kako je nekakav pokvarenjak prevario senilnu baku i slatkorječivo je nagovorio da mu prepiše stan.

Jedna jedina

Drugi put nađete da je pohlepni gad oteo ušteđevinu duševnoj bolesnici. Međutim, nijedna od ovih strahota učinkom se ne može usporediti s materijalnom štetom koju naša gradska vlast lakomisleno učini uvijek kad vidi valjano napumpan kožni balun. I premda splitskoj djeci već padaju školski plafoni po glavama, oni se svejedno neće opametiti. Jedna jedina mjera možda bi mogla pomoći. Treba nazvati socijalnu službu i pokrenuti sudski spor da im se svima redom, bez obzira na to iz koje su stranke, oduzme poslovna sposobnost i imenuje skrbnik.

                                                                                                                                                                 ante tomić

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 15:52