StoryEditor
KolumneVLAŠKA POSLA

Ante Tomić: Sijelo ćelavaca u Matici hrvatskoj

Piše PSD.
10. travnja 2012. - 17:30
Međunarodna konferencija trebala je imati naslov “Važnost povezivanja nacionalista Europe” i već po tome možete vidjeti kakvi su ubogi retardi posrijedi, jer nikada se i nigdje nacionalisti nisu povezivali. Nacionalizam je, znate i sami, već po svome imenu suprotan internacionalizmu.

Radikalni desničari nesumnjivo mogu dijeliti neka stajališta, jednako mrziti Rome i Židove i homoseksualce, uzdizati obitelj i vjeru i oduševljavati se nasiljem i rasnom čistoćom, što god to bilo, ali ono središnje u njihovim programima ipak je stavljanje svojega iznad drugih naroda i žudnja za širenjem državnog teritorija, a to je, osobito ako je riječ o ćelavim smeđokošuljašima iz susjednih zemalja, prilično nepomirljivo.

Nekolicina usijanih mladića iz Mladeži HČSP-a naumila je u Zagreb dovesti svoje političke parnjake iz europskih zemalja, valjda da bi razmjenjivali iskustva u mlaćenju nacionalnih i seksualnih manjina, istaknuli prednosti palica pred lancima i jedni druge uputili u vještinu izrade molotovljevih koktela, no nevolja je da su među njihovim uvaženim gostima trebali biti i neki koji otvoreno drže da je hrvatska vlast izdajnički i sramotno uzurpirala tuđi životni prostor.

Isten, áldd meg...

Za članove mađarskog Jobbika, na primjer, konferencija uopće nije Međunarodna, nego jedan čisto domaći skup, jer tu gdje oni dolaze, da je Boga i pravde, narod bi trebao govoriti mađarski i prije utakmica nogometne reprezentacije s rukom na prsima pjevati “Isten, áldd meg a magyart”.

Mađarski ekstremisti trebali su tako u svečanom mimohodu mahati prolaznicima na istome onom mjestu gdje su prije koju stotinu godina mladi Stjepan Radić i pjesnik Vladimir Vidrić zapalili mađarsku zastavu. Budale s bolesnim, agresivnim i uvredljivim velikomađarskim težnjama s visoko su podignutim desnicama trebale prolaziti kraj brončanih kipova naših narodnih velikana, koji su život posvetili borbi da se u hrvatskim uredima i na hrvatskim željeznicama prestane službeno govoriti mađarski. Koliko glup moraš biti da bi takvo što organizirao?

Teško je uistinu precijeniti mozgove ispod obrijanih lubanja ekstremnih desničara. Najozbiljnija ugroza našem nacionalnom biću, našoj kulturi i jeziku, po njihovu mišljenju, dolazi od Srba, a Mađari su im, kao, u redu. Ne čini im se ozbiljan problem dođe li im kondukter u vlaku i ljubazno upita, kao u Hedervaryjevo vrijeme što se pitalo: “Imádkozom a térképen.”

Svi bi u Mladeži HČSP-a znali što čovjek hoće od njih i poslušno mu pokazali biljet kupljen na šalteru u vasútállomásu. No, da im dođe kakva kondukterska srbenda i obrati im se na svome ciganskom jeziku, koji se tek tu i tamo, u gdjekojoj riječi slučajno podudara s hrvatskim, pa im bezobrazno i drsko reče: “Vašu kartu, molim”, oni bi tek možda iz konteksta shvatili zašto je tip u modroj uniformi ušao u njihov kupe.

Dobro, od Luke Podruga i njegova političkog okota teško je i očekivati da budu suvisli, ali stvar koja bi nas u ovome šaljivom slučaju ipak trebala zabrinuti jest da se europski desničarski ološ trebao okupiti u prostorijama Matice hrvatske.

Najstarija hrvatska kulturna organizacija imala je ugostiti manijake i krimose koji na portalima otvoreno pozivaju na paljenje romskih naselja i ubijanje turskih, arapskih ili poljskih emigranata. I to bi se, ne sumnjajte, dogodilo da afera naposljetku nije došla u novine. Istom kad je ta sramota objelodanjena, predsjednik Zidić se žurno ogradio “da se razgovaralo s predstavnicima HČSP-a o iznajmljivanju prostora, ali je naglasio da Matica ne iznajmljuje prostor za političke skupove”.

Što Zidić nije razumio

Ekstremnih desničara ima, na žalost, u cijelome svijetu. Nema zemlje koja je pošteđena toga zla i te pogani. Ali, opet, nisu sve zemlje iste.

U onima civiliziranima neonacisti se okupljaju u garažama i svoje umne debate o čistoći rase vode s limenkama piva u ruci, skakućući kraj vatri u željeznim bačvama. Nigdje se u svijetu kojemu želimo pripadati ne može dogoditi da ovakvi ma i prismrde u establišment i sjednu ispod gipsanih štukatura državnih kulturnih ustanova, ili da se s njima kao razgovara i onda uljudno odbije s obrazloženjem da “Matica ne iznajmljuje prostor za političke skupove”.

Ono što je Mladež HČSP-a htjela napraviti nije zaista politički skup, nego zločinačko okupljanje osoba čiji su stavovi suprotni zakonima Republike Hrvatske i koji negiraju njezinu teritorijalnu cjelovitost. Ako to Zidić ne razumije, onda je blesaviji nego što nam se činilo.

                                                                                                                                                     ante tomić

Izdvojeno

11. srpanj 2020 17:19