StoryEditor
KolumneVlaška posla

Ante Tomić: Ni Hrvat ni katolik, ali nitko nije savršen

Piše PSD.
4. rujna 2012. - 23:57
Tom Cruise došao je na Hvar, a sve što je žensko i neudano, pa i gdjekoja udana, diglo se na oružje. I trajektne i katamaranske linije za otok prepune su dotjeranih žena koje se kriomice, preko nove Glorije, s mržnjom gledaju i procjenjuju.

Kad su sve karte za putničke brodove rasprodane, desetak se kandidatkinja za iduću gospođu Cruise čak ukrcalo u jednu koćaricu i zgađeno spustile stražnjice na plastične gajbe ulijepljene ribljom krljušti, a dvije su, jedna sitnija plava i jedna sisata crvenokosa, za ne vjerovati, došle pedalinom.

Štiklicama su tridesetak milja složno okretale pedale, čitavim se putem pudrajući i prskajući parfemom, no njihov se savez raspao kad su došle do hvarskog porta, gdje se plavuša, a znate kakav je vrag u plavušama, riješila konkurencije podmuklo gurnuvši riđu kravetinu u more.

Kobne stvari

U čitavoj Splitsko-dalmatinskoj županiji na prste jedne ruke mogli bismo nabrojiti neudane koje su ostale na kopnu. U samom Splitu samo jedna, iz objektivnih razloga. Od svih dana, njoj upravo sad, kad se Tom Cruise šeta po Hvaru, oj, muko, oj, nevoljo, došao menzes.

Sad sjedi kod kuće i grize se dok joj najbolja prijateljica šalje esemesove da je Tom niži nego što je očekivala, nema ga što za vidjeti. Najbolja prijateljica, uzgredno kazano, ima momka, ali mu je rekla da cijeli vikend mora učiti za ispite.

Histerija je razumljiva jer se hollywoodska zvijezda upravo razvela. On je sada slomljen izdajom bivše i prilika je idealna. Vidjeli ste u dokumentarcima National Geographica, velike mačke uvijek tako napadaju, najlakši su im plijen ranjene životinje.

Mnoštvo predatorica sjatilo se tako po hvarskim kaletama i kafićima, nervozno provjeravajući na iPhoneu je li netko na Facebook stavio dojavu gdje je Cruise, pa da mahnito jurnu u tome pravcu, usporavajući tek zadnjih dvadesetak metara i prelazeći u zamaman, lelujav korak sa zanosnim zabacivanjem kose od čega će Cruise u obližnjem restoranu ostati paf. Tako će zapanjeno zinuti da će bradom zvonko razbiti porculanski tanjur s hladnim predjelom.

“Kaži mu nešto, kaži mu nešto”, šapuću živčano jedna drugoj djevojke na Hvaru netremice zureći u Toma Cruisea.

“Šta ću mu reć?”

“Reci mu, neman pojma... Reci mu da mu je Top Gun famozan.”

“Ajme, Top Gun van je famozan”, dobaci djevojka maznim glasom, a Cruise se smete i zarumeni.

On i ne sluti što mu se sprema. Neiskusan je, smotan, naivan. Amerikanci još pamte kako je prije nekoliko godina bio izgubio glavu za ovom ludačom što ga je nedavno ostavila i pravo su se zabrinuli za njega kad je kod Oprah Winfrey uzbuđeno vikao koliko je voli. Ništa se on, jadan, u međuvremenu nije opametio i sad bi se ta stvar lako mogla ponoviti, da glumac na Hvaru upozna neku našu, na primjer, Dragicu i u Oprah Showu majmunski skače po kauču urlajući: “Volim Dragicu! Volim Dragicu!”

Sve je spremno da on upadne u trapulu. Ove su naše naučile lekciju, pripremile se. Cruise ima dvoje s Nicole Kidman, koji se ne računaju jer su veliki, a i žive s mamom. Tu je zatim ova djevojčica koju je dobio s Katie Holmes, ali znate kako bi rekli u ženidbenim oglasima: jedno dijete nije problem.

Gulaš bez svinjetine

Istina, nije sve baš kao u oglasima, zvijezda “Nemoguće misije” ne ispunjava neke fundamentalne uvjete. Nije, za početak, ni Hrvat ni katolik, ali, Bože moj, nitko nije savršen. Nije, napokon, ni neobično za današnje vrijeme da cura ode za nekoga tko nije naš.

“Evo, i Severina se udala za pravoslavca”, umirivat će tiho u mraku u postelji majka nevjeste njezinog uzrujanog oca.

“A ovi Dragičin, čigovi je on?”

“Scijentolog.”

“O, jeben li joj mliko materino”, opsuje stari srdito.

“Pa šta ima veze, i scijentolozi su ljudi ko i mi.”

“Dobro, di će se vinčat?”

“A to ne znan”, reče stara diplomatski.

“Bit će kako se njizi dvoje dogovore. Ja in se u to ne bi tila mišat.”

Trebat će ipak nešto vremena dok se ta stvar ne izgladi, dogodit će se vjerojatno neke neugodne situacije dok njezini roditelji ne prihvate Cruisea.

“Ajde, mašite se malo gulaša, tu vam nema svinjetine”, nutkat će punica zeta, a kći će joj strpljivo objašnjavati kako scijentolozi jedu svinjetinu, a otac će sjediti na vrh stola i mrko, šutke gledati glumca. Ništa mu se on neće sviđati.

“Ti si, glumac, sigurno čuja za Matu?” upitat će ga jednom. “On je bija s menon u firmi i tamo devedesete, devedeset prve, malo prije nego se zakuvalo, otiša u šure u Sinsinati.”

Tom Cruise na nekoliko će trenutaka zamišljeno zastati, a onda odmahnuti glavom da, na žalost, ne zna gospodina. I to će ćaći biti dosta. Za čitav život će ga prekrižiti. Tko zna odakle je ta bitanga došla? On ga je lično uhvatio da laže. Priča da je Amerikanac, a ne zna za Matu iz Sinsinatija.

ANTE TOMIĆ

Izdvojeno

14. srpanj 2020 08:15