StoryEditor
Kolumnevlaška posla

Ante Tomić: Brkiću, što ste radili punih 8 godina

Piše PSD.
19. studenog 2013. - 21:12

Kada su ga uhvatili da je Policijsku akademiju završio s diplomskom radnjom koja je većim dijelom prepisana od drugog kandidata i uputili ga da ponovno dođe, ovaj put s nečim originalnim, Milijan Brkić, glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice, bio je ogorčen.

Ljutito je rekao kako će sprati ljagu sa svog akademskog ugleda imena jednom fenomenalnom radnjom u kojoj će razotkriti “kriminal u Riječkim tržnicama, s posebnim poglavljem o utjecaju lokalnih moćnika na tu aferu”, a razmatra, kaže, i drugu zanimljivu i izazovnu temu, “o rasprodaji i krčmljenju imovine Komunističke partije Hrvatske, koja je stečena krvavim radom naših majki i očeva”.

“Vau!” uzviknuo sam oduševljeno kad sam ovo pročitao. Ne znam što Brkićev mentor misli, ali ja upravo ne mogu dočekati da uzmem u ruke takav jedan biser kriminalističke znanosti. Sada glavni tajnik samo mora naći nekoga da mu ga napiše, jer da se on sam uputi u pisanje, diplomska bi radnja, poznajući njegovu rječitost, bila takav krš od teksta da je Bog Otac ne bi razumio. Već je vidim, kožne korice, a po sredini ime autora i veliki naslov:

Milijan Brkić
KRIMINAL U RIJEĆKIM TRŽNICAMA

Neću ipak obezvrjeđivati Brkićevu temu. Dapače, ona je izvrsna. Dođe li građa u ruke vještog, gramatički i pravopisno potkovanijeg pisca, od toga bi se stvarno moglo napraviti uzbudljivo štivo za koje bi bila šteta da ostane u arhivi Policijske akademije.

Stvar je potencijalni publicistički bestseler za koji bi se izdavačke kuće otimale. Moglo bi se možda i ekranizirati. Ako Milijan Brkić ima materijala da Slavka Linića stavi u zatvor, neću vam lagati, to je film koji bih želio gledati.

Suze radosnice

Došao bih s cijelom obitelji u kino, kupio svima velike kokice i sokove. Svi bismo uživali, zviždali, pljeskali i plakali od sreće na kraju, kad bi omraženi ministar financija u lisičinama nestao iza velikih željeznih vrata remetinečkog zatvora. Ne nadam se ipak takvom ishodu jer, vidite, hadezeovci stalno pričaju, već dvadeset tri godine neumorno melju o gospodarskim zločinima svoje političke konkurencije.

Znaju sve, tvrde, što su esdepeovci ispod žita muljali, kako su krali i varali i narod i domovinu, ali baš ništa od toga, ni jedan jedini slučaj zbog nečega još nije procesuiran, makar je HDZ imao i policiju i tužiteljstvo da to učini. Pogledajmo li, evo, i ovaj sadašnji stranački vrh, Tomislav Karamarko bio je ministar unutrašnjih poslova, a njegov odani zamjenik Brkić big gun u policiji.

Vladali su čitavim represivnim aparatom, u osam godina mandata mogli su stoput poslati i temeljne i specijalne policajce da hvataju esdepeovske pokvarenjake, da ih zorom probude i osramoćene, u pidžamama, neočešljane i krmeljave trpaju u marice, i Linića, i Jovanovića, i Stazića, i Leku, i Milanovića i Josipovića.

Sve su ih, mamu im komunističku jebem, trebali pohapsiti i zaključati, a ključ baciti u Savu. Svi su esdepeovci, međutim, ostali na slobodi. Zatvaralo se samo hadezeovske uglednike, a ovi drugi se nisu ni skrivali ni bježali u inozemstvo.

Nejasno je zaista zašto su Brkić i Karamarko puštali da im se konkurencija drsko, u lice smije, ako su oni imali štofa da ih osude na pet stotina godina robije. Pa i ovo je sada smiješno. Brkić će, kaže, diplomirati na kriminalu u Riječkim tržnicama, prevari za koju nitko nije ni ispitan, ni priveden, ni osumnjičen, ni optužen ni osuđen.

Prijava, a ne diplomski

Kad to pročitate, kako esdepeovci kradu, a hadezeovci pišu diplomske radnje, poželite prošetati do najbližeg zida i u očaju udarati glavom sve dok ne raskrvarite čelo. “Gospodine Brkiću”, rekli biste, da možete, tome policijskom panju, “ako znate da se negdje dogodio nekakav kriminal, tada ne idete pisati diplomski rad. Tada se piše prijava.”

Zbog svega ovoga nemam mnogo vjere da će i drugi pokušaj završetka visokog školovanja Milijanu Brkiću biti naročito uspješan. Kriminal u Riječkim tržnicama, upravo kao i krčmljenje imovine bivšeg Saveza komunista, nisu teme za njega.

Da sam mu ja mentor, ja bih mu preporučio jedan drugi, svježiji slučaj o kojemu se Državno odvjetništvo prije nekog vremena počelo baviti. Kriminal u Karlovačkoj banci, s posebnim naglaskom na rješavanje zagonetke kako je Karmen Brkić, frizerka udana za policijskog službenika, dobila dva kredita, ukupne vrijednosti od gotovo milijun eura, to bi bilo nešto o čemu bi se bombon od diplomskog mogao napraviti.

ANTE TOMIĆ

Izdvojeno

14. srpanj 2020 09:22