StoryEditor

ANGRY BIRDS FILM 2 Od ptica ljutica do ptica frendica

8. kolovoza 2019. - 17:42
Angry-Birds2

"Trebat će nam veća praćka." – "Angry Birds Film 2" (2019.)

Ptice su pobijedile kućne ljubimce. Nastavak animiranog kinohita "Angry Birds Film" bolji je od također ovogodišnjeg drugog dijela "Tajnog života ljubimaca". Oba izvorna crtića puštena su u kina 2016., kad su bili takmaci na box-officeu. Tad je komercijalnu prevagu odnio "The Secret Life Of Pets", a kvalitetom su bili li-la.

Sad bi se situacija mogla promijeniti. No, zaradio vše para ili ne, "The Angry Birds Movie 2" ostaje superiorniji komad animacije i uglavnom opravdava smisao postojanja mimo onog tržišnog. Studio Sony Pictures Animation poznat je po nastavcima svojih animiranih kinouspješnica ("Oblačno s ćuftama", "Štrumpfovi") koji uglavnom budu ujednačeni s prethodnicima. Katkad i mrvicu bolji ("Hotel Transilvanija 2").

Takav je slučaj i s nastavkom "Angry Birds Filma" kojemu možda ne možemo dati polovično veću ocjenu da zasluži tri i pol zvjezdice, ali vrijedi barem 3.25. Međutim, treba uzeti u obzir da Sony Animation nije još uspostavio najvišu razinu Pixara, Laike, Disneyja, pa i DreamWorksa.

Odnosno, zasad je samo jednom iznjedrio animirano remek-djelo (fenomenalni, Oscarom pozlaćeni "Spider-Man: Novi svijet") i dvaput crtić iznad prosjeka ("Pirati! Banda neprilagođenih") u dvije suradnje Aardmanom. Usporedite li "Hotel Transylvania 3" i "The Angry Birds Movie 2 " s "Toy Story 4" ili "How To Train Your Dragon 3", to može biti samo na njihovu štetu.

Primjerenija je usporedba crtića Sony Animationa s onima Illumination Studija, "Gruom", "Malcima", "Pjevajte s nama" i "Grinchom". Animirani filmovi Sony Animationa, počevši od nastupne "Sezone lova" iz 2006. do "Angry Birds Film 2", uglavnom su jednako neujednačeni i solidni, rijetko više od toga, no klinci ih vole zbog akcijske slikovne frenetičnosti, vedrih boja i simpatičnih likova, a i njihovim roditeljima nije dosadno u kinu.

U tom pogledu, "The Angry Birds Movie 2" je ogledni primjerak Sonyjeva animiranog filma i nastavak na tragu prethodnika koji je filmovao popularnu android igricu, možda najpopularniju iza "Candy Crush Sage". U nabrijanim uvodnim scenama nameće se Sonyjeva "trade-mark" taktika: ubaciti što više toga u kadar (vizualni, tjelesni i verbalni gegovi), pa što prođe – prođe.

Pratimo ratovanje svinjarijama između ptica i svinja (valovi, rakovi). Podsjećamo se pernatog junaka Crvenog koji je u prijašnjem crtiću spasio ptičja jaja i otok Ptičić, ali i njegove karakterizacije od odbačene ptice do heroja uz pjesmu "I Need a Hero".

Dva protivnička otoka, Ptičič i Svinjac, morat će sklopiti primirje i ujediniti se za viši cilj kad se nađu pod napadom divovskih ledenih kugli. Napad orkestrira orlovska negativka Leda s trećeg, ledenog otoka. Ledi je dosta života na santi leda s najezdom tuljana i želi osvojiti otočiće i pretvoriti ih u osobni raj, osjetiti vrući pijesak kroz kandže.

Kako njezini razlozi ne bi bili samo sebične prirode, doznajemo da je Leda bivša zaručnica Velog Orla, prijatelja Crvenog, Žutog, Bombe i ostale "angry birds" ekipe; ostavio ju je uplakanu i slomljena srca sa zaručničkim prstenom. Karakterizacija je nešto važnija u ovom filmu u odnosu na prethodni i likovima se želi dati osobnost ako već imaju tipične crtić-manire i pripadajuće izjave-dosjetke.

Imamo i "flešbekove" na malog i mladog Crvenog koji se bojao usamljenosti i želi se osjećati potrebnim. Zato mu isprve primirje ne odgovara jer želi biti junak i voljen u konstantnom strahu da se neće dopasti drugima. "Nikom se nisi sviđao dok nisi spasio otok, a sad te svi volimo".

Priliku za novo junaštvo i spašavanje otoka daje mu Leda, samo što ovaj put on i ekipa moraju udružiti snage s Leonardom, vođom svinja. Tko će biti glavni heroj, Crveni ili Leonard, pitanje je kad se tim počne sastavljati kao u akcijskim filmovima.

Bomba je, recimo, stručnjak za eksplozive, logično s obzirom da mu fitlj viri iz glave, a sekica Žutoga, pametnica Živa, mozak tima. Naravno, Crveni i Živa će se zaljubljivati. Rom-comovski pretpostavljivo, ali nije bez tračka šarma, kao ni čitav središnji dio predvidljivog, no zabavnog crtića, svakako najuspjeliji u akcijsko-komičnom smislu.

Prije nego što se krenu infiltrirati na Ledin otok i onesposobiti njezino super-oružje, Crveni i kompanija će isprobati spravice kakve koriste James Bond i Ethan Hunt iz "Nemoguće misije" (nevidljivi sprej), te doživjeti dramatičnu scenu kretanja u akciju ozvučenu operom.

Prvi film je isto bio krcat filmskim i popkulturnim referencijama, ovaj, pak, ide još korak naprijed i ulazi u videoteku "Flockbuster Video". Sekvencija ulaska u Ledino sjedište je "Mission: Impossible 1" s percem umjesto kapi znoja, dok je bizarna scena s lutkom/kostimom orla u toaletu "Nemoguća misija 6" sa "slapstickom" i zahodskim humorom.

Bizarnosti ne nedostaje nastavku (tangice na svinjici, ljubav foke i zaleđenog psa), a podzaplet s avanturom pilića u potrazi za jajima koja će ih odvesti od oceana i susreta s kitom i zmijom, do svemira uz taktove Bowiejeve "Space Oddity", bio bi dojmljiviji kao zaseban kratkometražni crtić.

Ipak, pohvalno je da "Angry Birds Film 2" ispravlja nepodesne poruke originala u vezi nepovjerenja prema drugima/došljacima/strancima i odobravanja povremenog izljeva bijesa. Poruka nastavka, koju shvaća "ljutiti" Crveni, jest da smo (naj)jači kad smo zajedno, tj. drukčije od sebe treba prihvatiti i s njima prijateljevati, umjesto ratovati. Angry Birds su postali "Friendly Birds" - ptice frendice, ne ljutice.

Dvije verzije u kinima

Pohvala distributeru što je crtić, koji smo pretpremijerno pogledali u 'Cineplexxu', a od ovog četvrtka dolijeće u kina, dostupan i u sinkroniziranoj i u izvornoj verziji.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 23:40