StoryEditor

Alo, ‘ha-en-esovci’, iznenadite nas jednom i čujte krik s juga

24. veljače 2016. - 08:33
alf00

Može li Izvršni odbor HNS-a napraviti presedan? Može li presjeći i kad mu dođe zahtjev Hajduka da suci iz inozemstva sude utakmice polufinala Kupa odobri:

- Ajde dobro, da ih zadovoljimo. Neka budu strani suci!

Pa da i to čudo vidimo. Bio bi to dobar potez za smirivanje opet naelektrizirane situacije, odnosi su odavna “bože sačuvaj”, a more grešaka nagomilano, mora se priznati, velikom većinom na štetu Hajduka.

Sudačka organizacija ne bi takvo što smjela uzeti kao – uvredu, malo da se pospu pepelom: griješili su... A uvođenje stranih sudaca događalo se otkako je baluna, da ne idemo sad u šezdesete kad su strani suci pomagali onoj našoj ligi, niti da je jedan Leo Lemešić, legenda Hajduka ali u ovoj priči svojedobno najbolji sudac one države sudio – talijansku ligu.

Spominjali smo Trivkovića u Mađarskoj, Bebeka u Egiptu, Talijana Collinu u Francuskoj.

Uostalom, kad je Dinamo htio obračunati s Ivanom Bebekom 2009., evo baš na jučerašnji dan, 22. veljače prije sedam godina, Zdravko Mamić je okupio svitu novinara u Maksimiru da im na malom ekranu pokaže kako je to Bebek oštetio Dinamo, pa se pozivao na to da će - zvati suce iz inozemstva! Što se nije dogodilo, ali se pričalo.

Pobrojali smo jučer situacije u kojima je Hajduk friško zakinut, ali smo notirali i kad je Hajduk bio darivan sudačkim previdima. Obično se kaže kako tijekom prvenstva sudačke greške, koje su popratna pojava otkako je nogometa i sporta, jedna drugu manje-više izjednače.

No, u slučaju Hajduka nesrazmjer je – očit, “bijeli” su odavna u poziciji “tovara koji se mora naviknuti na batine”, zato i jest jučer predsjednik Marin Brbić zavapio:

- Ma, kako im nije neugodno?!

I ta rečenica zvoni, s ovoliko pogrešaka na štetu Hajduka.

HNS i Hajduk su pregovarali da poprave odnose, pa su pregovori - zamrli. Dosad je jedino Krešimir Vlajčević napustio poziciju disciplinskog suca HNL-a, ali ne zbog Hajduka, makar je i Hajduk tražio njegov odlazak.

Izvršni odbor HNS ili Odbor za hitnost, može što hoće. Ako hoće. Imaju li sluha za melodiju ojađenog s juga?

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 18:35