StoryEditor
Kolumnekomentar

A sad povratak u... hrvatsku žabokrečinu

Piše Frane Vulas
18. srpnja 2018. - 11:34

Povratak Hrvata. U stvarnost. Ne, nije ovo tekst o povratku reprezentacije u Hrvatsku, spektakularnim feštama gdje god da su se naši reprezentativci pojavili... Ovo je priča o povratku u stvarnost.

Hrvatska je viceprvak svijeta, a dokazana nam je sprega nogometnog vrha i kriminala, dok nam je i infrakstruktura “kriminalna”. Sada trebamo dalje graditi na ovome. Na oba ta polja. Ne smije se ova prilika propustiti kao ona ‘98. nakon koje se ama baš ništa nije napravilo. Pa je još dva desetljeća vladao nogometni mrak.

Završetkom Svjetskog prvenstva završeno je i medijsko primirje. I kada se otrijeznimo od feštavanja, vratimo se svakodnevici, vraćamo se na staro.

Zdravko Mamić je i dalje u Bosni i Hercegovini, drugi nepravomoćno osuđeni visokopozicionirani čelnik Saveza Hrvatsku, odnosno HNS, predstavljao je i u loži u Rusiji, s tribina je neke susrete gledao i jedan bivši premijer... To je današnja Hrvatska.

Nacionalni stadion bi bio promašaj 

A prvu iduću domaću natjecateljsku utakmicu ova će generacija zbog svega navedenog morati igrati pred praznim tribinama. Problemi su mnogo dublji od puke infrastrukture. “Čestitka” Hajduka sve najbolje govori. Nastavite raščišćavanje, još smo tek na početku. 

I stalno se trubi o nacionalnom stadionu koji bi bio, treba to otvoreno i glasno reći – potpuni promašaj. U rangu rukometnih dvorana za koje će valjda plaćati i naši unuci. Obnova Maksimira, Poljuda da. Nacionalni stadion. Ni u ludilu. Ima Hrvatska i sada gdje igrati. U Splitu. Ali “ne može”.

Zašto? Odgovori su navedeni u gornjem dijelu teksta. Odnosno može. Ali neće. Iz razloga što ni ovakav megauspjeh reprezentacije nije uspio omekšati (sve) stavove. Ne bi ni da je osvojeno zlato. E, pa to najbolje pokazuje dubinu problema.

Gradite kampove

Ma kakav nacionalni stadion na koji bi se potrošili deseci pa i stotine milijuna eura, a koji bi poslije uglavnom zjapio prazan? Za par utakmica reprezentacije godišnje kada ima nešto publike (sjetite se kvalifikacija posljednjih godina, pustite sadašnju euforiju) i vjerojatno Dinama koji također baš i ne puni stadion.

Uostalom kako se nacionalni stadion može nazivati “Plavi vulkan”. Ili je nacionalni ili plavi? No, još važnije je kako je to s aspekta Hrvatske posve promašena investicija, naravno s obzirom da novca nemamo.

Ako se već mora birati jedno, a očito mora, napravite nogometne kampove. Izgradite kampove, terene diljem Hrvatske u kojima će se stvarati novi Modrići, Perišići, Subašići i ulažite u struku koja će raditi s njima.

Neće ih se stvoriti na novom nacionalnom stadionu. Za taj novac mogla bi svaka regija dobiti svoj kamp. Ako nemamo novca i za St. Denis (Stade de France) i za Clairefontaine, francuski nacionalni nogometni kamp, nema se šta mislit’. Gradite ovo drugo.

#HNS#HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA#SP RUSIJA 2018

Izdvojeno

03. srpanj 2020 06:21