StoryEditorOCM
Izbori 2021POLITIČAR PODUZETNIK

Vice je dite Mejaša i Bačvica; susjedi ga obožavaju jer je najzaslužniji za podizanje komunalnih standarda u predgrađu, ali mu neće biti lako okupiti desnicu

17. svibnja 2021. - 15:29

Dite Mejaša i Bagata, tako bi na Bačvicama u jednoj rečenici opisali Vicu oni koji ga poznaju još od osnovne škole kad je na betonskom igralištu šutirao loptu s ekipom iz razreda. Vice Mihanović rodio se i cijeli život živi na Mejašima, u predgrađu, ali pripada generaciji koja je osmoljetku pohađala u centru Splita. Nekadašnja OŠ "Vlado Bagat" danas je "Pojišan", na Mejašima je kasnije podignuta velika i moderna škola sa sportskom dvoranom, a Vice u međuvremenu napredovao čak do titule doktora znanosti.

A upravo oko toga je i bilo najviše prijepora u vrijeme predizborne kampanje. Novinar Indexa Vladimir Matijanić, naveo je cijeli niz nepravilnosti u Mihanovićevom doktorskom radu i iznio ozbiljne sumnje u njegovu vjerodostojnost, a HDZ-ov kandidat za gradonačelnika zaprijetio tužbom za duševne boli. Mjerodavni sa Sveučilišta u Osijeku još se nisu očitovali o ovom slučaju, pa se isti nadvio kao sjena nad Mihanovićevom kandidaturom za prvog čovjeka Splita.

image
Vice Mihanović ispred svoje bivše osnovne škole na Bačvicama


 
Saša Burić/Cropix

Između pučke škole i doktorata, Vice je maturirao u srednjoj Građevinskoj školi, a nakon toga na Pomorskom fakultetu u Splitu. Diplomirani inženjer pomorstva Mihanović na poslijediplomskom studiju na Ekonomskom fakultetu, stekao je titulu magistra znanosti. Mihanović posljednje dvije godine dopunski radi na Pomorskom fakultetu u Splitu u znanstveno-nastavnom zvanju docenta, kao nositelj kolegija Financiranje u brodarstvu.

Dvadeset i dvije godine zaposlen je u Lučkoj upravi Split. Napredovao je do mjesta ravnatelja. Mirni čovjek Mihanović na toj poziciji ima dobre rezultate: luka se širi, povećava kapacitete, a krenuli su i radovi na Istočnoj obali.

image


 
Nikola Vilić/Cropix

I u svome je kvartu ostavio traga. Kao predsjednik Gradskog kotara Mejaši u dva mandata, najzaslužniji je što su vlasnici POS-ovih stanova na Kili nakon pustih godina dobili važne prometnice koje ih povezuju s Vukovarskom ulicom i centrom grada, dograđena je škola na Mejašima, otvorena ambulanta i ljekarna na Kili, vrtić...

Tako taj nekoć zaboravljeni i zanemareni dio Splita, danas hvata korak s drugim gradskim četvrtima, a Mihanovićevi susjedi to cijene i nagrađuju ga glasovima na izborima.

Vice Mihanović je otac Lane, Nikole i Fabijana. Supruga Anita, diplomirana pravnica, zaposlena je na Carini. I Mihanovićevi roditelji su pravnici, kao i stariji mu brat, ali svi su obiteljski vezani uz zemlju i otkad se obitelj iz Poljica "spustila" u Split, rade i žive od povrća i cvijeća. Tomislav Mihanović, Vicin otac, bivši je direktor "Parkova i nasadi".

image
Vice Mihanović sa suprugom Anitom
Cropix/Božidar Vukičević/Pool

- Ponosan sam na svoje poljičke korijene. Split nisu samo Riva i centar. Rubnim dijelovima grada posebno ću se posvetiti jer Split će biti tek onda istinski jak kada isti komunalni standard postignemo u središtu grada i na padinama Mosora - poručio je Mihanović nedavno obilazeći Sitno.

Vice Mihanović nedavno je postao i predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a Split, što znači da će bez problema upregnuti kompletnu stranačku infrastrukturu da bi nadmašio protukandidata u drugom krugu. No, hoće li mu to uspjeti, najviše ovisi o tome koliko će uopće birača izaći na birališta 30. svibnja, s obzirom da su se glasovi u prvom krugu rasuli između jedanaest kandidata, pa mnogi, koji nisu tipovali Vicu ili Ivicu, smatraju da su za njih u tom smislu izbori završeni.

A upravo na takve računa Mihanović, kojem je glavni zadatak okupiti sve birače desnice kako bi rezultat u drugom krugu okrenuo barem za par postotaka u svoju korist, kao što je ove nedjelje napravio njegov protukandidat Puljak, premda su ankete predviđale obrnutu situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:49