StoryEditorOCM
Izbori 2021GOVOREĆI OTVORENO

SDP-ovci gdje ste? Bliže je Piculi bilo doć iz Bruxellesa podržat Šupu nego Vidoviću sa Šubićevca!

19. ožujka 2021. - 17:43

Izumiremo, ljudi, nema nas. Ovi nas naši na vlasti uvjeravaju da svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo, i da smo u jednoumlju, mi bi njima virovali, ka šta smo virovali i drugu Titu, jer nismo znali za drugo. Al, srića danas smo u demokraciji, pa imamo oporbu, koja nama, makar prid izbore, kaže kako stvari stvarno stoje. Ma kakvi napredujemo, nazadujemo, vraćaju nas u prošlost! "Znate li vi koliko nas danas ode, u Šibensko-kninskoj županiji ima?" Sad će vama vaš Joško Šupe kazat. "Ima nas 2021. godine jednako onoliko koliko nas je bilo 1890.!", obznanio je neki dan SDP-ov kandidat za župana. Kojeg je ispred hotela "Jadran" pratilo deset-petnaest stranačkih kolega.

Više novinara nego SDP-ovaca

Bilo je zapravo na tom političkom skupu više novinara nego SDP-ovaca, bez obzira što su u Šibenik došli šef stranke Peđa Grbin, a čak iz Bruxellesa potegao Tonino Picula. Al je zato izgleda bilo teško i daleko doć Klarinu iz Tisnoga na Murteru i Franku Vidoviću se te subote spustit sa Šubićevca. Lipo je vidit da SDP-ov kandidat za župana ima takvu podršku svojih saborskih zastupnika i načelnika jedine općine u kojoj SDP vlada u županiji.

A di je ono prije, kad su Milanović ili pokojni Miki Bandić dolazili u Šibenik. Koliko je tada oko njih bilo svita, nisi proć moga pijacon, niti stola uvatit od pustih članova i simpatizera. Bilo ih je ko u županiji 1890., za svakon sinijom po desetero! A sad, da nije bilo vječnog Josipa Zanze i Marka Udovičića iz Vodica, sidili bi Grbin i Tonči Restović sami za stolom. Nije ih bilo niti toliko da prekrše epidemiološke mjere! Nego su ih poštivali tako striktno ko da su im Capak i Beroš rod najrođeniji.

U svakom slučaju, nije Šupi lako. On sam veli da se neće libit, kada su u pitanju interesi županije, pokucat na nijedna vrata. Kako sad stvari stoje, nakucat će se. Kad mu ih neće ni njegovi otvorit, kako će tek tuđi, odnosno ovi drugi. Uspjeh će biti već ako u tako malo svita nađe i kandidata za dožupana. Da mu ide lako, već bi ga i predstavija. Ili želi ostavit dojam kako je "otvoren za sve kombinacije".

No, to mu neće puno vridit, jer bi u županiji mogla bit gužva gora nego u Kerumovoj konobi "Pršut". Osim njega, kandidaturu za župana će istaknuti i Hrvoje Zekanović, čelnik Hrvatskih suverenista, kojemu je Grad Šibenik dao prostor na Vanjskom, a on ga okitio hrvatskim bandirama kao da su devedesete. I kao da će iz njih izaći i progovoriti "hrvatski Mandela", pokojni Marko Veselica, čiji je HDS – Hrvatska demokratska stranka, na čelu s Franom Bilićem, "Da te mogu pismom zvati", u Šibeniku 90. imao jače skupove nego Tuđmanov HDZ. Bit će interesantno vidjeti kako će Zekanović sa svojim desnilom proći u svojoj županiji, u kojoj ga je po broju glasova na prošlim izborima za hrvatski sabor prešišala Karolina Vidović Krišto.

Dakle, Šupe lijevo, Zekanović desno, a u centru, i s malo namigivanja na desno Ivica Ledenko, kao zajednički kandidat Mosta i Škorina Domovinskog pokreta. Uzet će i ta kombinacija jedan dobar broj glasova. A zanimljiva je i kombinacija o kojoj se također naveliko špekulira, i to ona koju bi vodio Marko Jelić, kao nezavisni kandidat za župana, dok bi mu dožupanica bila Iris Ukić Kotarac, što bi značilo da ima i potporu Nezavisne liste Stipe Petrine. To bi isto bio centar, s nekim malim namigivanjem "ulijevo".

Kako Jelić ima dobre odnose i sa srpskom zajednicom u Kninu i općinama oko njega, njegov eventualni uspjeh ne raduje dugoročno ni Pupovca ni njegov SDSS jer bi to značilo kraj njihova ekskluzivnog prava na srpske glasove, s kojima su dosad vrlo uspješno trgovali i dijelili vlast s HDZ-om, kako u županiji, tako i u državi. Dapače, ovdje je to i patentirano.

Za Pauka će odradit stranka

SDSS ima potpredsjednika Vlade iz Šibenika, Borisa Miloševića, zaduženog za socijalna pitanja, te manjinska i ljudska prava, SDSS u Šibeniku ima dožupana Ognjena Vukmirovića, ima saborsku zastupnicu koja je do jučer također bila dožupanica, Anju Šimpraga Rašković, pa im nije svejedno da cijelu tu idilu danas-sutra pokvari netko od njihovih manjinskih sunarodnjaka s liste Marka Jelića. SDP to nije uspio – njegov Ilija Krneta osvojio je na izborima za dožupana niti devet posto glasova, dok je njegov protukandidat iz SDSS-a, već spomenuti Vukmirović, osvojio skoro devedeset posto – ili deset puta više – 2084 prema 201 glasu Ilije Krnete.

Nije previše, ali kako je na izborima svaki glas bitan i kako svaka mala naprijed gura, tako je i Krneta bio prošle subote ispred hotela "Jadran", među onim rijetkim i malobrojnim koji su prošle subote došli dati podršku Jošku Šupi. Koji je u pravu kad kaže da se Pauk nema čime pohvalit. Ali i ne mora, jer će za njega – Pauka - odradit stranka, a za njega – Šupu - nema tko!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:46