StoryEditorOCM
Izbori 2021KVARTOVIMA VIŠE NOVCA

Puljak o financiranju kotareva: Mi ćemo brinuti o interesima cijele zajednice, a ne o povlaštenim članovima HDZ-a. Evo koje sve promjene najavljuju

Piše Ana Franić
25. svibnja 2021. - 12:22

Gradonačelnički kandidat stranke Centar Ivica Puljak i kandidat za zamjenika Antonio Kuzmanić predstavili su novi model financiranja kotareva. 

- Ravnomjerno ćemo razvijati sve gradske kotareve i mjesne odbore, koji će postati pravi centri gradskoga života, s kulturnim, edukacijskim, sportskim, zdravstvenim i ekološkim sadržajima.

Posebnu pažnju ćemo posvetiti istočnim kotarevima i Slatinama, kao dijelovima grada koji su dugi niz godina zanemarivani. Povećat ćemo sredstva za kotareve i mjesne odbore, organizirati edukacije za upravljanje te uspostaviti namjenski fond za kompetitivne projekte. Mi ćemo brinuti o interesima cijele zajednice, a ne o povlaštenim članovima HDZ-a - kazao je Puljak.

Najavljuju kako će zapuštene i neiskorištene gradske prostore i javne površine unutar kotara dati na korištenje za provođenje aktivnosti potrebnih građanima.

Najavljuju i uređenje površina za boravak kućnih ljubimaca, reorganizaciju rada komunalnih redara koji će imati svakodnevne zadatke i obilazak terena te neprestanu komunikaciju s građanima.

- Sada se za rad kotara odvaja manje od jedan posto ukupnog gradskog proračuna. Nakon edukacije kotarskih vijećnika, financiranje ćemo povećati.

Dodatna sredstva ćemo odvojiti u poseban fond iz kojeg će se financirati projekti na principu natječaja: svi kotarevi i mjesni odbori će se prijavljivati na natječaj, a financirat će se najbolji.

Tako ćemo poticati aktivnost i inventivnost, a dobit ćemo i mnoštvo novih ideja i projekata koje ćemo prijavljivati i za financiranje na sredstva izvan gradskog proračuna - objasnio je Kuzmanić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kao jedan od ciljeva navode jačanje ljudskih potencijala unutar kotara pa tako planiraju educirati kotarske vijećnike te uključiti udruge i inicijative građana koji djeluju na području kotara.

Na novinarski upit kako komentira izjavu protukandidata Vice Mihanović (HDZ) da vodi prljavu kampanju i kako mu je Split samo odskočna daska, Puljak je odgovorio:

- Cijela naša stranka i svi uključeni ljudi su ambiciozni i usmjereno smo prema Splitu. Želimo gradu najbolje i da ne bude grad kojem se svi rugaju već da bude grad koji je centar svita. Mi se za to borimo od najmanjih razina kotareva pa nadalje. Svugdje se borimo protiv HDZ i onog što su oni napravili ovom gradu, kazao je Puljak.

Istaknuo je kako će se kao gradonačelnik baviti isključivo Splitom.

- Namjeravam biti gradonačelnik osam godina i nakon toga se neću više kandidirati jer mislim da su dva mandata dovoljna. Neću se kandidirati na niti jednim izborima dok sam gradonačelnik grada Splita, brinut ću se samo i isključivo o interesu grada, naglasio je Puljak.

image
Ante Čizmić/Cropix

Novinare je zanimalo i kako komentira izjavu Vice Mihanovića u kojoj ga optužuje da zajedno s akademikom Vlatkom Silobrčićem stoji iza prljave kampanje protiv njega i njegovog doktora.

- Najbolje je to pitati novinara koji je i napisao članak o njegovom doktoratu. On se javno obratio gospodinu Mihanoviću i zatražio od njega da mu predoči bilo koji dokaz da sam se ja ili Silobrčić ili bilo tko od nas ikada upleo u to. Mi to nismo radili niti se time bavimo, za kraj je komentirao Puljak. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:04