StoryEditorOCM
Izbori 2021na dva kotača

Puljak i Ivošević: Svakim danom u Splitu je sve više biciklista, planiramo realizaciju barem pet novih staza. Mogli bismo imati biciklističke prstene kroz cijeli grad

Piše PSD
13. travnja 2021. - 17:33

Uvođenje sustava javnih gradskih bicikla jedan je od rijetkih dobrih projekata koji su se realizirali za vrijeme aktualne vlasti, poručili su Ivica Puljak, kandidat Centra za splitskog gradonačelnika i Bojan Ivošević, kandidat za zamjenika. 

Ističu kako ovaj sustav postoji u 17 gradova u Hrvatskoj. Split je apsolutni rekorder po broju najmova s oko 15 tisuća korisnika, ali napominju kako nažalost grad Split nije prepoznao nužnost razvoja biciklističke infrastrukture pa su biciklisti primorani dijeliti kolnik s automobilima ili nepropisno voziti među pješacima.

- Za vrijeme aktualne vlasti realizirano je samo 160 metara biciklističkih staza na Kili, uz zapreke u obliku rasvjetnih stupova. U svojem mandatu planiramo realizaciju barem 5 projekata novih biciklističkih staza: ucrtavanje staze Trstenik - Žnjan s izgradnjom nove staze Žnjan - Stobreč uz novu šetnicu, nova biciklistička staza uz brzu cestu Stobreč - Lovrinac u suradnji s Hrvatskim cestama, biciklistička staza u okviru rekonstrukcije Poljičke ceste u suradnji s Hrvatskim cestama, dovršetak biciklističke staze u ulici Domovinskog rata i biciklistička staza na Istočnoj obali u suradnji s Hrvatskim cestama – izjavili su Puljak i Ivošević.

Dodaju kako će nakon realizacije navedenih projekata, gdje će dvije glavne prometne žile kucavice i južni obalni pojas biti horizontalno povezani biciklističkim stazama, grad Split uz manje dodatne zahvate vertikalnih povezivanja imati mogućnost biciklističkih prstena kroz cijeli grad.

- Sve ovo zajedno će biti veliki korak naprijed prema povećanoj motivaciji građana za aktivnijim načinom života i boljoj sigurnosti prometa biciklista, kojih je, nakon sustava javnih bicikli i pojave dostavljača na biciklama, svakim danom sve više u našem gradu. Grad Split je grad bicikla, a Splićani i Splićanke su pokazali da ne bježe od pedaliranja i zdravog načina života stoga ćemo napraviti sve što je u našoj mogućnosti kako bismo unaprijedili infrastrukturu i podignuli razinu kvalitete života u našem gradu – izjavili su kandidati u zajedničkoj vožnji biciklama kroz Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:19