StoryEditorOCM
Izbori 2021još ništa od gup-a

Pitali smo neke od gradonačelničkih kandidata kako komentiraju rasplet sjednice GV-a, Mihanović je bio oštar: Ovo ja neću dopuštati, u tom slučaju išli bi na nove izbore

13. travnja 2021. - 20:57

Današnja sjednica Gradskog vijeća koju je sazvao gradonačelnik Andro Krstulović Opara završila je nakon izglasavanja nagrada Grada Splita jer je oporba napustila vijećnicu uoči rasprave o prijedlogu odluke o izradi izmjena i dopuna Generalno urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja te nije bilo potrebnog kvoruma.

Kako komentiraju današnji rasplet sjednice Gradskog vijeća, pitali smo neke od gradonačelničkih kandidata.

HSLS-ov kandidat za gradonačelnik Splita, dr. Zdeslav Benzon nam je kazao kako su građani nažalost ispali žrtve loše vlasti.

- Kakav mandat, takva sjednica. Nažalost su građani (opet) ispali žrtve loše vlasti u kojoj je HGS na sve načine pokušavao bojkotirati održavanje sjednice zbog nužnih promjena GUP-a, a gradonačelnik je inzistiranjem na ovakvoj uspostavi Zavoda za prostorno uređenje minirao sam sebe. HSLS je htio podržati prvi korak u procesu promjena GUP-a, koji bi donio i lokacije za prijeko potrebne garaže na Starom placu, pokraj bolnica Firule i Križine, na parkingu na Lovrincu, Blatinama, Sućidru i Spinutu, a sad su građani opet izvisili.

Ipak, drago mi je da su barem potvrđeni dobitnici Nagrada grada, iako ni to nije prošlo kako je bilo planirano. Ne dao Bog više ovog cirkusa i zato vas pozivam da 16. svibnja izađete na izbore i birate LJUDE koji čine razliku! Ne stranke, nego ljude! - poručio je dr. Benzon. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Cjelokupnu situaciju na službenoj stranici komentirala je i Branka Ramljak, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Splita.

- Današnja sjednica Gradskog vijeća, posljednja u mandatu, nažalost je samo logičan i očekivan kraj ove koalicije. U niti jednom gradu u Hrvatskoj nismo imali ovakav cirkus - da se odugovlači sazivanje sjednice, da se ne zna koja je "prava" od dvije zakazane, koje su točke dnevnog reda, da se predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik nadmudruju i tužakaju. Ne zna se na kraju dana ni tko što podržava ili ne podržava i zašto.

Ne, nisam iznenađena, ali me sram i beskrajno sam tužna prije svega kao građanka jer je naš grad opet završio kao kusur političkih prepucavanja. Kao građani, samo smo publika loše predstave i ne treba kriviti ljude ako su siti svega. Nakon ovoliko godina gledanja jednog te istog scenarija, ne možemo od iste "ekipe" dobit išta bolje i to treba jasno podcrtati. Ali zato imamo priliku promijeniti "ekipu", promijeniti način i vratiti gradu dostojanstvo. Pa zar nije više dosta? - napisala je Ramljak na svojoj službenoj Facebook stranici. 

image
Saša Burić/Cropix

Ivica Puljak, kandidat Centra za splitskog gradonačelnika je kazao kako su 'HDZ i Kerum već četiri godine u koaliciji i gradom upravljaju na katastrofalan način'.

- Sada su se odlučili prividno posvađati da bi dobili što više glasova na izborima, a već najavljuju da bi nakon izbora ponovo koalirali. To je cirkus koji Kerum i HDZ uvijek ponovo izvode i mi u tome ne želimo sudjelovati. Predložene promjene GUP-a, kojima se usklađuju sa zakonima, štiti javni interes, oslobađa mogućnost izgradnje garaža i povećava zaštita Marjana su za nas prihvatljive. Kako se radi o prijedlogu početka procesa izmjena, koji bi trajao oko godinu dana, mislimo da je jedina garancija da se te promjene zaista i dogode, da na vlast opet ne dođu Kerum i HDZ. Jer, ako oni opet budu na vlasti, napravit će što oni žele, a to sigurno nije javni, nego njihov osobni interes, što su dokazali već nebrojeno puta. Stoga, pozivam građane Splita da na sljedećim izborima završe eru HDZ-a i Keruma i da daju šansu građanskom i progresivnom Splitu da napokon upravlja našim lijepim gradom. Ovi izbori su prilika da Split izabere bolju budućnost, poručio je Puljak. 

image
Tom Dubravec/Cropix

HDZ-ov gradonačelnički kandidat Vice Mihanović je rekao kako će novi GUP donijeti novo Gradsko vijeće.

- Žao mi je što ovaj saziv Gradskog vijeća to nije učinio, a mogao je i morao je to učiniti. Kada budem izabran za gradonačelnika, nikome neću dopustiti da mi bilo čime uvjetuje usvajanje novog GUP-a. Odmah najavljujem da bi u tom slučaju išli na nove izbore. Bolje i to nego trpjeti nečije ucjene i pokrivati privatne interese pojedinaca, kazao je Mihanović.

image

 
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:47