StoryEditorOCM
Izbori 2021KOMENTAR SILVE UZINIĆ

Možemo li se, makar oprezno, nadati promjenama? Nove političke boje uvijek su najsjajnije na početku, a između Zagreba i Splita jedna je velika razlika

Piše Silvana Uzinić
17. svibnja 2021. - 22:26

I ovi lokalni izbori pokazali su koliko je teško promijeniti raspored političkih snaga koje tri desetljeća grade vladajuću poziciju, a još najviše se ukorijenila upravo u lokalnim sredinama.

Ipak donekle je poremećen duopol i dominacija samo dviju partija pa i to možemo smatrati napretkom. Ili se, makar oprezno, možemo ipak nadati promjenama. Ne zaboravimo da su nove političke boje uvijek najsjajnije u početku.

I dok se u metropoli mogu sa sigurnošću očekivati novi pravci upravljanja gradom, s obzirom da je Tomislav Tomašević ispred Platforme Možemo! vjerojatni budući gradonačelnik i to sa sigurnom većinom u Gradskoj skupštini, dotle se drugo iznenađenje izbora, ono u Splitu s ulaskom Ivice Puljka u drugi krug koji će po svim prognozama i pobijediti, zasad može proslaviti kao gubitak Željka Keruma. Jer na Keruma su zbilja išli svi osim HDZ-a i tu je on u pravu.

I dok se Tomašević već godinama aktivizimom u glavnom gradu upinje kako bi građani shvatili da se zalaže za javni interes, dotle se u Splitu jedina stvarna kampanja u puno prije izbora vodila protiv Keruma i njegove stranke. Biračima je, mimo svih programa, do ušiju najviše dopirala ona kovanica "za civilizirani Split". Malo je reći da je svojim šovenskim ispadima pred ove izbore Kerum dodatno sam sebi naštetio jer nakon desetljeća su progledali i oni koji su mu takve ispade praštali.

No razlika među pobjednicima u Splitu i Zagrebu jest i u jasnim ideološkim temeljima koalicije koja je u glavnom gradu bez dileme lijevo, dok Puljak okuplja snage u centru i zapravo je profitirao iz dosadašnjeg angažmana supruge i u međuvremenu raskoljene stranke Pametno.

Ljude s Puljkove liste birači slabo poznaju, a za vjerovati je da je njegova koalicija s aktivistom Bojanom Ivoševićem čvrsta, međutim, ostaje pitanje hoće li slabašni predizborni pokušaj pomirenja s Jakovom Prkićem i dojučerašnjim stranačkim kolegama uspjeti u postizbornom dogovoru. To da je Puljak pojavljivanjem na ovim izborima najozbiljnije ugrozio poziciju splitske koalicije Možemo trebalo bi, u slučaju njegove pobjede, mudro znati prevladati. Jer jedino u tom slučaju satiranje Keruma u kantun će se i ostvariti.

A osim Keruma samog, zbog toga će malo tko jutro nakon izbora zaplakati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:16