StoryEditorOCM
Izbori 2021Sažetak izbora

Kako je glasala Dalmatinska zagora? HDZ uvjerljiv u dva grada, ostali će čekati drugi krug; Evo kome su svoj glas dali građani Imotskog, Drniša...

Piše PSD
17. svibnja 2021. - 10:05

Ishod nedjeljnih lokalnih izbora u gradovima Dalmatinske zagore samo je donekle jasan nakon prvog kruga - HDZ-ovi Josip Begonja i Jure Plazonić izborili su nove gradonačelničke mandate u Drnišu i Vrlici, a svoje će gradonačelnike u drugom dobiti Knin, Sinj, Imotski i Trilj.

Begonja je u nedjelju osvojio je 51, 6 posto biračkih glasova, a Plazonić 63,7 posto.

HDZ-ova lista dobro stoji i u gradskom vijeću Drniša - osvojila je 47, 5 posto biračkih glasova. U vijeće ulaze i vijećnici Nezavisne liste mladih (dobila 17, 2 posto) te liste Mosta, DP i Loze (14, 7 posto), HSLS, HSS-a (10, 4 posto) i HNS-a (6, 8 posto), piše N1.

Za dva tjedna Sinjani će odlučiti hoće li im gradonačelnik biti Mostov Miro Bulj ili HDZ-ov Igor Vidalina. pPvi je dobio 42,7 posto glasova, drugi 29 posto.

U sinjskom gradskom vijeću najviše glasova dobila je Mostova lista (41 posto), potom HDZ-ova (27,1 posto), pa nezavisna lista Stipislava Jadrijevića (22,1 posto). Izborni prag prešla je i lista SDP-a koja je dobila šest posto glasova.

Knin će gradonačelnika u drugom krugu izabrati između nezavisnog, odnosno kandidata grupe birača Marija Ćaćića (dobio 38, 8 posto) i HDZ-ova Nikole Blaževića koji je dobio potporu 35, 5 posto birača.

U gradskom vijeću najviše je glasova dobila HDZ-ova lista (37,2 posto), zatim lista grupe birača čiji je nositelj dosadašnji gradonačelnik Marko Jelić (36, 6 posto), pa lista SDSS-a i SDP-a 14 posto. Izborni prag, sa 6, 4 posto glasova, prešla je i lista Mosta, DP-a i Loze.

Aktualnom HDZ-ovu gradonačelniku Imotskoga Ivanu Budaliću malo je nedostajalo da novi mandat izbori već u nedjelju, osvojio je 49,1 posto glasova, u drugi krug ide sa nezavisnim Brunom Rebićem koji je osvojio 31,4 posto glasova.

U Trilj su u drugi krug ušli Ivan Šipić, bivši HDZ-ov gradonačelnik, a sada nezavisni kandidat za tu dužnost i HDZ-ov kandidat Ivan Bugarin. Za Šipića su u nedjelju glasovala 24 birača više nego za Bugarina, njih ukupno 2.065 odnosno 42, 65 posto.

O pobjedniku bi moglo odlučivati 600-tinjak birača koji su glas u prvom krugu dali Mostovu Miljenku Mariću – dobio je 13,1 posto glasova, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:22