StoryEditorOCM
Izbori 2021BOJ ZA GUSARSKI GRAD

HDZ ‘odrezao‘ Škaričića pa s plastičnim kirurgom Banovićem ide u boj s aktualnim poteštatom Tomasovićem, SDP bez vlastitog kandidata

Piše Mladen Nejašmić
13. travnja 2021. - 13:18

Lokalni su izbori pred vratima. Možda je to i jedino vrijeme tijekom četiri godine apstinencije kada se političke elite više nego ikada "brinu" za svoje sugrađane.

Otvaraju se razni objekti, asfaltiraju ceste, krpaju pločnici i "siju" kante za otpad tamo gdje treba i tamo gdje nema ljudi da bi u njih bacali smeće. Režu se vrpce, a prije svega vrbuju se istomišljenici, pa i oni koji to formalno i nisu ne bi li se "podebljale" izborne liste. Posebno se to ogledava u manjim sredinama, gdje izbor baš i nije velik, jer je veći broj stranaka nego politički potkovanih kandidata spremnih za ključne komunalne bitke u nadolazećim izborima.

Tako je i u Omišu trenutačno pomalo uzavrela atmosfera. Nekada vladajuća, a od 2013. godine najjača oporbena stranka, mislimo na HDZ, istaknula je dr. Josipa Banovića kao svojega gradonačelničkog kandidata. Plastični kirurg sa splitskih Firula nakon "bolnih" unutarstranačkih rezova i preuzimanja organizacije od Ivana Škaričića, bivšeg poteštata, spreman je vratiti stranku na vlast.

- Na zadnjoj sjednici Gradskog odbora usuglasili smo se da budem gradonačelnički kandidat. Stranku smo osvježili novim ljudima, doveli smo mlado članstvo puno energije koje je spremno i sposobno suočiti se s političkim izazovima. Jedan od njih svakako je pobjeda na lokalnim izborima - kaže dr. Banović.

Njihovi politički oponenti iz SDP-a i na ove će lokalne izbore najvjerojatnije izići bez pretendenta za fotelju prvog čovjeka grada na ušću Cetine. Iako se križaljke pomalo slažu, čelnica omiških socijaldemokrata Zdravka Šodan najavila je takvu mogućnost.

Njihova ruka u aktualnom sazivu Gradskog vijeća uglavnom je bila ruka za nezavisnoga gradonačelnika Ivu Tomasovića, a vrlo je vjerojatno da će se njihova suradnja i nastaviti.

Slična je situacija i u lokalnom HSP-u. Njihov predsjednik Tonći Kuvačić potvrđuje da neće imati svojeg kandidata za prvog čovjeka grada, ali nije otklonio mogućnost predizbornih koaliranja sa srodnim strankama.

S druge strane, u kuloarima se govori kako aktualni gradonačelnik Tomasović neće bez ispaljenog metka prepustiti svoje mjesto, što nam je na koncu i potvrdio. Za to, kako tvrdi većina građana podno Mirabele, ima potpuno pravo. Osim što je prije četiri godine već u prvom izbornom krugu do nogu potukao svoje protukandidate, osvojivši nepunih 54 posto glasova, u prilog mu idu i zahvati uređenja središta grada i ostalih komunalnih zahvata bitnih za Omišane.

No, usporedno mu zamjeraju nedovoljan i nepripremljen pristup vezan za kapitalnije projekte poput cestovne infrastrukture, odnosno situacije s gradnjom obilaznice i zatvaranjem ceste preko Zakučca. Upravo ti projekti u prvom redu mogu mu biti prednost, ali i uteg s obzirom na sve glasnije negodovanje Poljičana oko privremenog izoliranja podmosorskih sela od njihova administrativnog središta.

U svakom slučaju, Omišani će u svibnju svjedočiti još jednom političkom srazu između dvaju najvećih rivala, nezavisnog Tomasovića i "repariranog" HDZ-a na čelu s doktorskim duetom - Josipom Banovićem i Tihanom Barišić, najvjerojatnijom nositeljicom liste za Gradsko vijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:27