StoryEditorOCM
Izbori 2021ISTOČNA OBALA

Franić: ‘Ulaz i izlaz iz luke je kao crna rupa, lako je ući, a izaći skoro nemoguće! Jedna traka nije rješenje, kao gradonačelnik to neću dopustiti‘

Piše Matea Roglić
1. travnja 2021. - 12:43

Na istočnom dijelu autobusnog kolodvora, splitski SDP održao je konferenciju za medije, a tema je bila plan obnove istočne obale.

Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split, naglasio je kako planiranje mora ići po redu i dodao kako je stihijskog pristupa svima dosta.

- Planiranje mora biti strateško. Što se istočne obale tiče, ključna riječ je javni prostor i javni interes. Ovaj prostor mora ostati dostupan građanima i ne smije biti zatvorena zona.

Privatni interes ne smije promicati svoje planove nauštrb javnog interesa, što se upravo događa “Masterplanom”. Ovo je izuzetan resurs i područje je koje spaja staru gradsku jezgru, Pazar i Bačvice – istočna obala treba postati jedan živi dio grada, a ne ovo što trenutno imamo – kazao je Kotur.

image
Goran Kotur 
Joško Šupić/Cropix

Arsen Bauk, predsjednik kluba zastupnika SDP-a u Saboru, istaknuo je da kroz ovo područje grada prolazi na desetke tisuća otočana koji su na istočnoj obali češće nego neki stanovnici grada.

- Mi koji dolazimo s otoka, Split doživljavamo kao naš glavni grad. Dolazimo tu na koncerte, kod rodbine, kod liječnika – Split je naš grad.

Zato nam je teško gledati kako stagnira i vjerujemo kako će građani na ovim izborima izabrati nas – koji ćemo učiniti da grad raste. To mogu napraviti samo ljudi s novom energijom – na čelu s Antom Franićem – kazao je Bauk naglasivši kako dosadašnji rad gradske uprave nije efikasan.

image
Arsen Bauk (u sredini), Ante Franić (lijevo) i Goran Kotur (desno)
Joško Šupić/Cropix

Ante Franić, SDP-ov kandidat za splitskog gradonačelnika, oštro je komentirao trenutan izgled istočne obale.

- Ulaz i izlaz iz luke je crna rupa ovog prometa i jedan od glavnih problema grada. Oronuli željeznički kolodvor, oronuli autobusni kolodvor je ono što naši turisti prvo vide kad dođu u grad.

Naši sugrađani posljednjih nekoliko godina imaju simpatičnu riječ za ovaj ulaz i izlaz iz luke – vrša. Lako je ući, a izaći gotovo nemoguće – ironično se osvrnuo Franić na situaciju u prometu i dodao kako prometna rješenja koje nude Hrvatske ceste nisu odgovarajuća.

Franić ističe da oporba nudi rješenja koja nisu dostatna ni za sadašnji kapacitet prometa u gradu, a naročito ne za narednih 25 godina.

- Jedna traka ulaza i izlaza nije rješenje. Ja sam kao građanin Splita vjerovao u Masterplan, ali ispostavilo se da je riječ o još jednom lošem planu u kojem se radi o pogodovanju privatnim interesima nauštrb javnih interesa.

To je ono što SDP neće dopustiti, to je ono što ja kao gradonačelnik neću dopustiti. Imam puno iskustva u privatnom sektoru i znam provesti prava rješenja – na planski način.

image
Ante Franić
Joško Šupić/Cropix

Osobno inzistiram na priključenju željezničke na Mediteranski koridor, gradnji suvremene Ličke dvotračne pruge i ostajanju željezničke pruge u gradu.

Za razliku od suhoparnih birokrata koji su do sada vodili grad privatni sektor ne prodaje, nego kupuje imovinu – kazao je Franić i naglasio kako će spomenutu imovinu unaprijediti u javnom interesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:21