StoryEditorOCM
Izbori 2021LOKALNI IZBORI 2021.

ANDRO VLAHUŠIĆ: Formirat ću lokalni Stožer i pozvati sve liječnike Europe na odmor u Dubrovnik. Pacijenti će slijediti svoje liječnike!

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto: Tonći Plazibat/CROPIX
7. travnja 2021. - 12:27

Povodom Svjetskog dana zdravlja, s temom Kako ostvariti Dubrovnik - zdravi grad i unaprijediti zdravstvenu zaštitu građana na platou Lazareta konferenciju za medije održali su predstavnici platforme 'Dubrovnik- naš grad'. Novinarima su se obratili kandidati te platforme na predstojećim lokalnim izborima i osobe koje su davne 1989. godine osnovali pokret "Dubrovnik - zdravi grad" Matija Čale Mratović i Andro Vlahušić.

image
Konferencija za medije je održana na platou Lazareta
Tonći Plazibat/cropix

-Trenutačno imamo dobre učinke liječenja, ali ne i javnozdravstveni pristup jer Županijski stožer CZ nema pravi pristup. Prva mjera koju ću napraviti kao gradinačelnik bit će formiranje lokalnog stožera za područje od Konavala do Stona. Stožer ću osobno voditi i donositi dnevne javnozdravstvene mjere. Druga stvar je značaj borbe protiv pandemije za gospodarstvo. Lokaciju Lazareta smo izabrali za pressicu stoga jer je ovdje život grada kroz stoljeća bio snažan, jer je postojala borba protiv pandemije. To je omogućilo gospodarsku aktivnost. Sad smo u jeku borbe protiv bolesti i za goli opstanak. U tom smjeru su najvažniji cijepljenje i promocija te puna informacija o cijepljenju. Treća stvar je pozvati sve zdravstvene djelatnike iz Hrvatske i Europe koji predano rade pod skafanderima. Najvećim su dijelom cijepljeni te imaju najbolja primanja. Takvih je u Hrvatskoj deset tisuća a u Europi deset milijuna! Moj prvi poziv bit će: poklanjamo vam bespaltni "Dubrovnik card", dat ćemo vam i plaketu s potpisom gradonačelnika prvog grada svjetske karantene. Trebate li bolju promociju? I gdje će turisti ići, nego tamo gdje ide njihov doktor! Donošenje tih mjera predložit ću Turističkoj zajednici i Gradskom vijeću Dubrovnika- rekao je Vlahušić i naglasio:

image
Konferencija za medije je održana na platou Lazareta
Tonći Plazibat/cropix

-Pandemija će proći, ali mi moramo imati jaki zdravstveni sustav. U bolnici i Zavodu za javno zdravstvo rade izvrsno svoj posao. Svo vrijeme sam ih hvalio, a kao njihov bivši ravnatelj i bivšio ministar zdravstva uvijek sam za njih imao razumijevanje. Treba im pomoć da se bolnica kadrovski ojača, da se vratimo u moj drugi ravnateljski mandat kada iz bolnice nitko nije otišao. Pa i dvojicu posljednjih ravnatelja, dr Ferri Sertića i dr Bekića sam ja doveo: jedan je napustio dobro plaćeno mjesto na brodovima a drugi Zagreb. Jednako tako treba pomoći javnom zdravstvu, omogućiti liječnicima da imaju dodatnu plaću jer njihov odlazak ugrožava naše zdravlje. Najmanje 30 stanova u Solitudu treba kao kadrovske dati bolnici! I da mi ne biste rekli da pričam, a ništa ne radim, reći ću da sam nakon političke odluke HDZ-a da više nisam gradonačelnik, prošle godine se stavio na raspolaganje bolnici. Nikad mi nisu ponudili da radim kao liječnik- endokrinolog i to je isključivo zbog političkih razloga- rekao je Vlahušić i nagovijestio kako sad piše prelijepu ljubavnu priču o Mariji Sorgo i tome kako je nastala karantena. To je izmišljena priču o ženi koja je svojom tragedijom potaknula Veliko i Malo vijeće da 1377. uspostave karantenu:- Znate da se uskoro snima House of Dragons i bila bi prelijepa priča da se u King's Landingu, koji je apsolutno svjetsko ime, u jednoj epizodi pojavi žena koja se sjestila i predložila osnutak karantene.

image
Konferencija za medije je održana na platou Lazareta
Tonći Plazibat/cropix

Novinarima se obratila i Matija Čale Mratović koja se prisjetila dana posnivanja pokreta Dubrovnik- zdravi grad: -Kao drugi grad u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe pridružili smo se inicijativi Zdravi grad, a uz nas su bili liječnici Antun Car, Marija Radonić i Ljiljana Betica. Od početka smo bili orijentirani ka djeci, mentalnom zdravlju, racionalnoj uporabi lijekova i nepušenju, što je i danas aktualno. U Domovinskom ratu smo bili s našim učiteljem Slobodanom Langom koji je 1991. napustio topli dom i došao u Dubrovnik da bi s nama bio u skloništima i na čukama hrabriti nas i davati nam nadu. Pokret je s Glasom Grada bio važna civilna snaga u obrani Dubrovnika. Radili smo skromno i bez velikih medijskih istupa, a naš program zaštite od minsko- eksplozivnih sredstava regionalno je prihvaćen. Radili smo sve programe UNICEF-a, a s programom prevencije ovisnosti bili smo prvi u Hvatskoj i vrlo uspješni, posebno na Korčuli. Bilo je to vrijeme uzleta i mnoge su javnozdravstvene metode uspješno primjenjene u cijeloj državi. Važno je znati da čuvajući sebe čuvamo i druge, a pojedinac ne može biti zdrav ako to nije i zajednica- rekla je na kraju Matija Čale Mratović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:22