StoryEditorOCM
ŽupaNAKON ŠTO JE MINISTAR TUŽIO SUVLASNIKE

Župski načelnik Silvio Nardelli: ‘Investitori iz Singapura značajno su pomakli nabolje projekt Kupara. Što se tiče tih 10 posto, ne bih komentirao jer je riječ o privatnoj stvari između tvrtke HPL i ministra Paladina‘

Piše Silvia Rudinović
25. travnja 2022. - 18:00

Investitorima u projekt hotelskog resorta Kupari, u Župi dubrovačkoj, u veljači je istekao rok za izradu projektne dokumentacije. U međuvremenu, singapurska HPL Grupa postala je vlasnikom 90 posto društva Kupari Luxury Hotels, a jedan od suvlasnika, Ivan Paladina, postao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u Vladi Andreja Plenkovića. Dok se u medijima raspravlja jesu li to olakotne ili otegotne okolnosti za projekt od kojeg šest godina nema vidljivih pomaka, plasirana je informacija kako je novi ministar Paladina za svoj desetpostotni udio u vlasništvu projekta Kupari tužio singapurskog suvlasnika.

image

Nacčlnik Župe dubrovacke Silvio Nardelli.

Tonci Plazibat/Cropix

- Moram izraziti zadovoljstvo što je došlo do izmjene vlasničke strukture. Nakon što je HPL Grupa iz Singapura lani kupila 50 posto tvrtke, prije mjesec dana je postala vlasnikom još 40 posto tog društva, to je onaj dio kojeg je predstavljao ruski kapital. Preostalih 10 posto je u vlasništvu Ivana Paladine. Nažalost, nakon izrade dijela projektne dokumentacije sve je stalo i dugo se vremena ništa nije radilo. Samim dolaskom HPL-a stvari su se značajno pomakle nabolje. S predstavnicima investitora iz Singapura smo imali dva sastanka u Zagrebu i jedan u Župi dubrovačkoj. Njihova se spremnost za ulaganje očituje i u činjenici da su kupili dodatnih 40 posto udjela – komentira Silvio Nardelli, načelnik Općine Župa dubrovačka te član povjerenstva za praćenje daljnje procedure realizacije turističkog razvojnog projekta Kupari I.

U tom povjerenstvu, sukladno Vladinoj odluci, uz župskog načelnika trebaju biti ministri nadležni za državnu imovinu, turizam i more, dva državna tajnika te predstavnik Ureda predsjednika Vlade. Paladina bi po svojoj funkciji trebao biti predsjednik tog tijela koje je u posljednje vrijeme održalo dva sastanka, jedan u Zagrebu, a drugi online prošlog tjedna. Upitan, je li ministar Paladina bio na tim sastancima, načelnik Nardelli kaže kako je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavljala državna tajnica Sanja Bošnjak.

image

Trideset godina od rata, jos se ceka na obnovu kompleksa Kupari 

Tonci Plazibat/Cropix

- Povjerenstvo će vrlo skoro u punom sazivu sjesti i odlučiti o daljnjim postupcima. Očekujem da će se odlučiti o produljenju roka kako bi investitor dobio vremena za izradu projektne dokumentacije i ishođenje potrebnih dozvola, ali uz dodatne financijske garancije. Naglašavam da je to moj stav s obzirom na sve okolnosti, od pandemije koronavirusa, izmjene investitora do isteka dvogodišnjeg roka za dovršetak projektne dokumentacije u veljači ove godine. Imamo i neka saznanja od tvrtke 3LHD koja je angažirana i već uvelike radi na projektnoj dokumentaciji, stoga držim da treba što prije odlučiti o produljenju roka. S obzirom na to s koliko hotela u svijetu raspolažu i koliko ih je pod brendom Four seasons, vjerujem da je to garancija uspjeha i pokazatelj da se radi o ozbiljnim investitorima. Što se tiče tih 10 posto, ne bih komentirao jer je riječ o privatnoj stvari između tvrtke HPL i u ovom slučaju ministra Paladina. Ne mislim da bi to trebala biti zapreka realizaciji projekta – izjavljuje Nardelli koji se s Paladinom susreo jednom otkako je imenovanom ministrom, ali tema razgovora nisu bili Kupari.

image

 Ivan Paladina

Damjan Tadic/Cropix

U Župi se izlazak ruskog kapitala iz projekta, a 40 postotni vlasnik udjela u tvrtki Kupari Luxury Hotels donedavno je bio Sergej Gljadelkin, dočekao s blagim optimizmom i nadom kako će se investicija konačno pokrenuti s mrtve točke.

 

25. travanj 2024 09:22