StoryEditorOCM
ŽupaHOĆE LI SE KONAČNO POČETI GRADITI

Rusi napustili projekt Kupara, portfelj iz ruku ruskog milijardera prešao Singapurcima

Piše Anđelka Kelava
8. travnja 2022. - 09:52

Tvrtka HPL Croatia Limited koja je u vlasništvu tvrtke HPL Singapore postala je vlasnik 90 posto temeljnog kapitala tvrtke Kupari Luxury Hotels. Naime, ova tvrtka stekla dodatnih 40 posto temeljnog kapitatala ugovorom o kupoprodaji poslovnih udjela s tvrtkom Avenue ulaganja ruskog milijardera Sergeja Gljadelkina koji je potpisan prije nekoliko dana.

Radi se o tvrtki i koja u vlasništvu ima 38 hotela najviše kategorije od čega 18 Four Seasonsa, a trenutno gradi novih 6 hotela koji će također poslovati kroz brend Four Seasons.

Preuzimanjem vlasnipštva od ruskog milijardera  dodatno se pojačava odlučnost realizacije projekta Kupari, jer je riječ o grupaciji koja je  više od 40 godina specijalizirana za upravljanje i rad, razvoj hospitality nekretnina te vlasništva hotela.

Ta grupacija u portfelju ima interese u 36 hotela pod prestižnim ugostiteljskim markama, poput Four Seasons, Hilton International, Como Hotels, InterContinental Hotels Group, Six Senses Hotels i Marriott International, a upravlja i vlastitim portfeljem hotela pod brendovima poput Hard Rock Hotels i Concorde Hotels&Resorts.

Hotele, odmarališta i galerije za kupovinu imaju u 15 zemalja (Singapuru, Maleziji, Tajlandu, Indoneziji, Maldivima, Sejšelima, Vanuatuu, SAD-u, Butanu, Tanzaniji, Južnoj Africi, Vijetnamu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji i Šri Lanki).

Podsjetimo, prije sedam godina jedino je investitor Sergej Gljadelkin, odnosno ruski kapital, pokazao ozbiljan interes da vrati turističku slavu nekadašnjem vojnom odmaralištu Kupari. Kompanija Avenue ulaganja krajem te 2015. dobila je koncesiju na 99 godina, otvorenje superluksuznog kompleksa najavljeno je za 2020., ali na tome je manje-više sve i završilo.Da planovi ruskog investitora definitivno ne idu kako je zamišljeno, potvrdilo se lani u rujnu kada je singapurska tvrtka HPL Group kupila 50 posto udjela kompanije Avenue ulaganja.

već dugo priželjkuje otvoriti i jedan Four Seasons na dubrovačkom području. Tu bi svoju ambiciju, kako se čini, mogao ostvariti 2025.

Znači li ovo da će se konačno u Kuparima početi graditi, pitaju se po tko zna koji put stanovnici Župe dubrovačke. Hoće li to konačno i učiniti sedamdeset petogodišnji osnivač  tvrtke Singapore Ong Beng Seng koji navodno već  dugo priželjkuje otvoriti i jedan Four Seasons hotel na dubrovačkom području. 

20. travanj 2024 09:31