StoryEditorOCM
ŽupaVOJNO ODMARALIŠTE NA ČEKANJU OD 1992.

Iako su Rusi napustili Kupare, u Općini Župa dubrovačka ne gube nadu: Singapurci što uzmu, to i naprave, nisu još nigdje ‘kiksali‘! Puno toga ulijeva optimizam da će se projekt konačno realizirati kako je planirano!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
8. travnja 2022. - 21:09

Kad su prije nešto više od šest godina Rusi preuzeli Kupare, izgledalo je da ipak ima nade da će se, dva i pol desetljeća nakon rata i potpune devastacije, vojno odmaralište obnoviti. No, vrlo brzo je postalo jasno da ni oni neće 'zakopati lopatu' i upristojiti ovaj atraktivni dio na 15 hektara hrvatske obale, koji su uzeli pod koncesiju. 

Da Rusi nisu spremni upustiti se u veliku - a neki su ekonomski stručnjaci godinama prije tvrdili i neisplativu investiciju - bilo je očito kada je njihova tvrtka Avenue ulaganja lani u kolovozu objavila strateško povezivanje s grupacijom Hotel Properties Limited (HPL) iz Singapura koja je tada ušla u 50-postotno vlasništvo tvrtke, i uzela ime Kupari Luxury Hotels.

image

Nekadašnji vojno hotelski kompleks Kupari još čeka obnovu

Dubravka Marjanović Ladašić

Prije nekoliko dana singapurski milijarder preuzeo je i ostatak vlasništva od Rusa, otkupivši još 40 posto njihova udjela. HPL Group inače je vlasnik 38 hotela najviše kategorije, od čega je njih 18 pod brendom Four Seasons. Plan im je obnoviti Kupare do 2025., ali ovdašnji ljudi ništa ne vjeruju dok ne vide jer su previše puta izigrani.

Ostalih deset posto vlasništva nad Kuparima ima novi hrvatski ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, a kad je imenovan, rekao je da je postupak njegova izlaska iz vlasničke strukture pokrenut još prije dvije godine. To je opet neka priča za sebe koja u ovom trenutku nije ključna za dinamiku obnove Kupara, koja dosad nije ni započela.

BILO JE JASNO

Nastavak je ovo priče koja je za Kupare dobila ozbiljniji okvir prije gotovo sedam godina, kada je Sergej Gljadelkin, odnosno ruski kapital, jedini pokazao ozbiljan interes vratiti turističku namjenu nekadašnjem vojnom odmaralištu Kupari. Kompanija Avenue ulaganja krajem te 2015. dobila je koncesiju na 99 godina, a otvorenje superluksuznog kompleksa najavljeno je za 2020. Tu godinu Kupari su dočekali u dlaku isti kao i u vrijeme odlaska srbo-četničkog okupatora 1992. i bilo je više nego jasno, posebno dolaskom pandemije, da od obnove neće biti ništa.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Nova nada za Kupare osvanula je 5. travnja ove godine, kada je tvrtka HPL Croatia Limited, koja je u stopostotnom vlasništvu tvrtke Hotel Properties Ltd. iz Singapura, postala vlasnikom 90 posto temeljnog kapitala tvrtke Kupari Luxury Hotels d.o.o. Pored svojih 38 hotela najviše kategorije, singapurska tvrtka trenutno gradi šest hotela koji će također poslovati u sklopu brenda Four Seasons, kaže Jure Marić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Župa dubrovačka.

- Pozitivno je sve intonirano. Važno je napomenuti da većinski vlasnik tvrtke HPL u svom obiteljskom vlasništvu, odnosno u vlasništvu supruge, posjeduje i tvrtku Como koja upravlja s 32 hotela. To sve, a posebno podatak o upravljanju sa 70 hotela najviše kategorije diljem svijeta, ulijeva optimizam da će se projekt Kupari konačno realizirati kako je to i planirano – kazuje Marić.

image
Tonći Plazibat/Cropix

– Oni što uzmu, naprave, nisu još nigdje 'kiksali'. Imaju novac, dolazili su podzvođači više puta i zadovoljni su poslovanjem sa Singapurcima. Oni su preuzeli projekt, požuruju projektante i namjeravaju ga završiti – pun je nade Jure Marić iako, kako i sam kaže, čovjek nikad ne zna što se sve može dogoditi.

Podsjetio je i što će se točno raditi u Kuparima na koncesijskom području, danom na 99 godina:

- Planira se izgradnja jednog velikog hotela na mjestu sadašnjih 'Kupara' i 'Pelegrina', obnova 'Granda' po konzervatorskim smjernicama i na mjestu Goričina I i II smještajni kapaciteti u obliku disperznih hotela koji će izgledati kao vile. Međunarodni natječaj je postavio standard koji se ne može mijenjati – zaključio je Marić.

Koncesija na 99 godina

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u svibnju 2015. raspisao je javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari. Pozvani su domaći i međunarodni investitori na podnošenje ponuda. Najpovoljniji ponuditelj stekao je pravo na realizaciju izgradnje turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u Općini Župa dubrovačka, osnivanjem prava građenja i osnivanjem prava služnosti na zemljištu u obuhvatu projekta, sklapanjem ugovora o zakupu hotela Grand, te dodjelom koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže, sve na rok od 99 godina.

24. travanj 2024 19:21