StoryEditorOCM
PrimorjeVELIKI PROBLEM

Jedina butiga u cijeloj općini poluprazna? Mještani planiraju sami organizirati prodaju mlijeka i osnovnih potrepština u Slanome

Piše Ahmet Kalajdžić
19. svibnja 2023. - 10:45

Police jedine butige u cijeloj Općini Dubrovačko primorje koja radi cijelu godinu, one u Slanome, skoro mjesec dana su poluprazne, žale nam se Primorci.  -Nakon što je "Pemo" prodao sve trgovine "Studencu" uslijedila je promjene i u Slanom. Poslovotkinja im je pošla u mirovinu, a ljudi koji su radili na druga radna mjesta. Mislimo da stara šefica, kako bi se lakše obavila inventura, nije skoro mjesec dana nešto posebno naručivala te su police bile više prazne nego popunjene. Sad su im došli novi ljudi, obavljena je inventura ali je sve to nekako dugo, predugo trajalo. Tko zna koliko može trajati takva primopredaja, ali je bio i problem s opskrbom cijelog mjesta, pa i općine! Sad su došli i nova šefica i novi trgovci, valja se nadati kako će sve poći nekim ustaljenim tokom, valjda ni  "Studencu" nije u interesu da imaju lošu opskrbu -  javila su nam ovo dvojica Slanjana: jedan koncem prošlog, a drugi početkom ovog tjedna.

image

Na nedostatnu opskrbu žale se i turisti, posebno nautičari

Bozo Radić/cropix/

Kažu kako u mjestu ima još jedna trgovina "Lito", ali  kao što joj i ime govori, radi samo u ljetnoj sezoni. - Slano nije tek neko administrativno, odnosno općinsko, nego i turističko središte. Imamo hotele s četiri i pet zvjezdica, tu je i jedna od najljepših ACI marina, tu su i brojni apartmani... Ali, problem je što u mjestu uopće nema dovoljno veliki prostor za iznajmiti, inače bi neki trgovački lanci već došli ovdje. Da općina ima prostor, sigurni smo da bi ga već sutra netko unajmio za tu svrhu jer interes su već iskazali neki trgovački anci. No, svi oni imaju svoje standarde i ne žele otvoriti trgovinu u prostoru od samo desetak kvadrata! To ni nama ne bi odgovaralo. I ova postojeća trgovina je mala, a pitanje je hoće li vlasnik prostora produžiti ugovor. I što onda? Cijelo Slano ostaje bez kakve takve trgovine i opskrbe! Bilo bi to nepojmljivo! Neko vrijeme u toj trgovini ispod Matičnog ureda uopće nije bilo mlijeka te smo razmišljali da  kupimo deset- dvadeset baksi od po 6 tetrapaka pa da pomognemo mještanima i prodajemo ga ili čak dijelimo tu na kružnom toku- kaže nam naš sugovornik. 

image

Trgovina "Lito" radi samo tijekom turističke sezone

Bozo Radić/cropix/

No mještani ističu kako se opskrba nakon inventurepostupno normalizira, te da razumiju i Općinu koja je svoje maloborojne prostore dala na korištenje liječnicima, vrtiću i turističkom uredu. Slanjani su nam rekli kako se i dio vlasnika jahti i jedrilica iz ACI marine iz spenze vratio praznih ruku, jer u toj jedinoj trgovini nisu mogli kupiti što su željeli. Umirovljenica Fanita Milošević ističe:

image

Umirovljenica Fanita Milošević

Bozo Radić/cropix/

- Život u Slanom je divan, samo bi nam trebali otvoriti barem još jednu trgovinu, pa da se i mi umirovljenici opustimo. Istina, na ovoliko stanovnika i još kad dođe nemali broj turista puno fali i taj sadržaj. Točno je, nakon inventure su žene odmah počele raditi. Bilo je govora da će i gospodin Pervan otvarati hotel, a u prizemlju mali tržni centar. No, to su samo priče, a zaposleni Primorci mogu u Dubrovniku kupiti što im treba. No meni kao umirovljenici preostaje samo kupovina ovdje u Slanom- kaže nam Fanita, dodajući kako je trgovina privatna te kako Općina tu ne može puno pomoći..

image

Umirovljeni stolar Josip Sviličić

Bozo Radić/cropix/

Slično razmišlja i umirovljeni stolar Josip Sviličić:- Nažalost, imamo samo jednu trgovinu, ali su najavili da će se od 1. lipnja otvoriti i ova druga, na rivi! I njezin je vlasnik "Studenac", a police su bile više prazne nego popunjene te uopće nije bilo nekih artikala. Istina, kruha je bilo, ali ne i mlijeka. Kupovinu više obavlja supruga i bolje od mene zna kakva je opskrba. No, šefica im je otišla, ali se ne bi smjelo dogoditi da građani imaju problema zbog njihove smjene- ističe Josip. 

Obratili smo se i upravi "Studenca" iz kojeg nam je, telefonski, šefica regije Dubrovnik, ustvrdivši kako oni pošteno zarađuju plaću, naglasila da iz tog trgovačkog lanca neće davati nikakvu izjavu te da su problemi nastali zbog postupka primopredaje i odlaska stare poslovotkinje u mirovinu, ali iodlaska zaposlenih na bolovanje.

image

Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko primorje

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Puno je razgovorljiviji bio načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić koji o problemu trgovina i opskrbe kako Općina nema prostor kojeg bi mogla dati u najam nekom trgovačkom lancu. -  Kada se planirani vatrogasni dom napravi u Banićima, tad bi se njegovo prizemlje planiralo za veliku trgovinu. Nemamo nikakve informacije o "Studencu", ali koliko znam razlog je inventura i odlazak dugogodišnjeg poslovođe u mirovinu. Nestašice su samo kratko trajale. Općina u svom vlasništvu nema adekvatan prostor da ga iznajmi, sve ovisi o dogovoru trgovačkih lanaca i privatnoj inicijativi. Jedini način da mi na to utičemo jest ova priča sa  Vatrogasnim domom,  a druga mogućnost je ponuda nekog privatnika. Pokušavamo samo indirektno utjecati. Glede Vatrogasnog doma trebali bi za desetak dana dobiti građevinsku dozvolu te bi potom aplicirali za EU- fondove. Ali, teško reći i ne znamo kad će se otvoriti mogućnost da neki fond upravo to financira, nakon čega slijedi potpis ugovora te izgradnja. Sigurno je da to neće biti gotovo do iduće sezonu. Postoje i naznake da se u poslovnoj zoni Banići uskoro izgradi benzinska crpka, u sklopu koje bi bila prehrambena trgovina. No, kad će se to realizirati ne znam, za ovu sezonu sigurno neće, a možda ni iduće!?- rekao je Knežić.

23. travanj 2024 17:49