StoryEditorOCM
NeretvaUZ SUFINANCIRANJE IZ EU|

Završena 6 milijuna kuna vrijedna energetska obnova zgrade Policijske postaje Ploče

Piše Ante Šunjić
18. ožujka 2021. - 13:01

U Pločama je završena energetska obnova zgrade Policijske postaje, financirana iz bespovratnih sredstava EU, a vrijednost investicije veća je od šest milijuna kuna, s PDV-om od čega je iznos bespovratnih sredstava 1,7 milijuna kuna s PDV-om.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko – neretvanske Ivan Pavličević, koji je tim povodom sa suradnicama posjetio Ploče, istaknuo je kako je Projektom energetske obnove obuhvaćeno ukupno 25 objekata Ministarstva unutarnjih poslova u Republici Hrvatskoj.

Time se misli na policijske uprave i policijske postaje, a ukupna vrijednost, sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava već je od 101 milijuna kuna. - Projektom energetske obnove obuhvaćena je zgrada Policijske postaje Ploče izgrađena 1981. godine. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj dok su posrednička tijela na projektu Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Krajem prosinca 2018. godine Ministarstvo unutarnjih poslova potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta, dok su radovi započeli krajem listopada 2019. godine- rekao je Pavličević, istaknuvši kako je ovaj projekt realiziran uz stručnu podršku Uprave za materijalno financijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova, Službe za investicije i nekretnine, a posebno je istaknuo stručni doprinos kolegice Lade Mitrić, diplomirane inženjerke građevinarstva.

image
Načelnik PP Ploče Sretan Marević, Maja Restović, voditeljica Službe pravnih, financijskih i tehničkih poslova PU dubrovačko – neretvanske i načelnik Policijske uprave dubrovačko – neretvanske Ivan Pavličević
Ante Šunjić

Svrha projekta je smanjenje potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na potrošnju prije energetske obnove. Tako je u sklopu projekta obnovljena termoizolacija i hidroizolacija ravne krovne ploče, toplinska izolacija fasade te zamjena aluminijskih brisoleja na vanjskoj fasadi, zamjena prozora i vrata, obnova vanjske ovojnice stubišta, rekonstrukcija čelične nosive konstrukcije stubišta, izvedba sustava grijanja i hlađenja ugradnjom dizalice topline i ventilatorskih kolektora te zamjena postojeće unutarnje rasvjete.

image
.
Ante Šunjić

- Navedenim radovima postignuto je smanjenje godišnje potrošnje primarne energije u zgradi za 82 posto, smanjenje potrošnje energije za grijanje za gotovo 75 posto, te smanjenje CO2 za 70 posto. Policijska postaja Ploče prije projekta energetske obnove bila je svrstana u energetski razred C dok je nakon realizacije projekta svrstana u energetski razred 'A+' - rekla je Maja Restović, voditeljica Službe pravnih, financijskih i tehničkih poslova PU dubrovačko – neretvanske. Radove na energetskoj obnovi izvela je tvrtka Borovac iz Metkovića, dok je stručni nadzor nad izvođenjem radova provodila tvrtka IMA-Projekt iz Splita. Realizacijom ovoga projekta, uz smanjenje potrošnje energije, postignuti su kvalitetniji uvjeti rada ove policijske postaje, što su potvrdili i njeni zaposlenici.

25. travanj 2024 23:07