StoryEditorOCM
Neretvau 17 sati

Započeo 25. Maraton lađa na Neretvi, Milanović ipak nije stigao na utrku

Piše Stanislav Soldo
13. kolovoza 2022. - 17:14

Napokon je startao 25. po redu Maraton lađa na Neretvi. Točno u 17 sati neretvanski top praćen zvonjavom crkvenih zvona označio je start i lađari su krenuli.

Druga subotu u kolovozu je dan kada u čitavoj Neretvi vrijeme stane a oči sviju su uprte ispod Lučkog mosta u Metkoviću gdje lađari uzimaju zamah, udaraju veslima na svom dugom putovanju prema Pločama. Ove godine bitku za štit kneza Domagoja vodit će preko 350 veslača u 30 lađarskih ekipa, no samo će se jedna okititi zlatnim medaljama i velikim štitom kneza Domagoja.

Na Maratonu lađa je i Gašpar Matarić, veslač sobarskih salašara. On je s još trojicom lađara biciklom došao iz Sombora. Putovali su 28 sati prevalivši preko 500 kilometara.

Nisam umoran. Veslat ću maraton. Ovo nam je 11 nastup i cilj nam je doveslati do Ploča, rekao je Matarić.

Doktorica Nela Sršen iz Padove je stigla u Metković. Za nju je Maraton lađa sretan dan. Oduševljena je pripremama lađara ispod mosta u Metkoviću. Ipak, pomalo je i tužna jer kako kaže na maraton su trebali doći i visoki političari pa bi sam događaj dobio veći značaj.

Doktorica Sršen kaže da su svi lađari njezini favoriti. Neka pobjedi najbolji, kaže nam.

Nekada sam navijala za ekipu mojih Donjana. Evo danas u mojoj lađi veslaju Kominjani pa im želim uspjeh, rekla je Sršen, poželjevši lađarima mirne vode Neretve i čvrste mišice kako bi doveslali do Ploča.

Na maraton lađa unatoč najavama nije stigao predsjednik RH, Zoran Milanović koji je tradicionalno pokrovitelj ovog lađarskog natjecanja. Neslužbeno, zbog nevremena predsjednički helikopter nije mogao ni uzletjeti ni sletjeti u Metkoviću, piše Slobodna Dalmacija.

image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
20. travanj 2024 06:58