StoryEditorOCM
NeretvaČuvanje lovišta

Stižu dva milijuna kuna za postavljanje električnih pastira i žičanih ograda koje će spriječiti štete od divljači

Piše Stanislav Soldo
25. studenog 2021. - 13:03

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za sufinanciranje zaštitnih sredstava - električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža) za sprječavanje štete od divljači u lovištima. Ukupno planirana vrijednost natječaja za 2021. godinu iznosi dva milijuna kuna. Najveći iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinoj prijavi je 50.000,00 kuna. Novčana sredstva namijenjena su isključivo za podmirenje troškova kupnje zaštitnih sredstava - električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža). Prihvatljivi prijavitelji su pravne i fizičke osobe (obrtnici) koje imaju valjani ugovor o korištenju prava lova na temelju Zakona o lovstvu – lovoovlaštenici i fizička i pravna osoba upisana u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačka organizacija.

Prijavitelj poljoprivrednik ima pravo na podnošenje i odobravanje jedne prijave, a prijavitelj lovoovlaštenik ima pravo na podnošenje i odobravanje jedne prijave po lovištu. Zaštitna sredstva moraju biti postavljena i služiti svrsi za koju su namijenjena najmanje pet godina od dana kupnje.

Natječaj je otvoren do raspodjele predviđenih sredstava, a najkasnije do 20. prosinca 2021. godine.

Divljač često pričinjava velike štete poljoprivrednicima i stočarima. Posljednjih dana svjedoci smo vučjih napada u kojima je stradala stoka u Konavlima.

Kod praćenja šteta od divljači, dosadašnja iskustva ukazuju na niz poteškoća oko utvrđivanja, praćenja i evidencije šteta, a također i kod pronalaženja optimalnih rješenja za sprječavanje ili nadoknadu nastale štete. Zbog porasta broja motornih vozila i sve veću mrežu prometnica, štete od divljači su u značajnom porastu, a isto tako utjecajem ljudi na okoliš te intenzivnijim obrađivanjem poljoprivrednih površina, stanište se mijenja i smanjuje pa se divljač prilagođava novonastalim uvjetima i hranu nalazi na poljoprivrednim poljima.

16. travanj 2024 20:44