StoryEditorOCM
NeretvaPrirodna baština

Stara škola na Novim Selima postaje centar za zaštitu biljnog i životinjskog svijeta delte Neretve i prihvatilište za ugrožene vrste

Piše Stanislav Soldo
4. rujna 2022. - 14:04

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je sredstva za projekt uspostave interpretacijsko-edukacijsko-istraživačkog centra zaštićenih prirodnih vrijednosti doline Neretve u Novim Selima. Cilj uspostave ovog Centra je formiranje sustava održivog korištenja prirodne baštine s posebnim naglaskom na zaštićene prirodne vrijednosti te doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju Općine Kula Norinska, doline rijeke Neretve i Dubrovačko-neretvanske županije. U Slanome je nedavno potpisan ugovor o projektiranju Interpretacijsko-edukativno-istraživačkog centra zaštićenih prirodnih vrijednosti doline Neretve (420.000 kn +PDV), čime je ovaj projekt korak bliže ka konačnoj realizaciji.

image

Dolina Neretve

HANZA MEDIA

Ugovore su potpisali ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić s predstavnicom izvršitelja tvrtke APE d.o.o.

Uspostavom Centra u Općina Kula Norinska, dolina Neretve postat će strateško središte zaštite prirode i novi punkt zaštite prirode Dubrovačko-neretvanske županije, te novo strateško središte zaštite prirode pograničnog područja dvije županije, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske.

Uređenje Centra zamišljeno je na način da se u istom uspostavi interpretacijski dio zaštićenih dijelova prirode doline Neretve, polivalentna multimedijalna dvorana (namijenjena kongresima, predavanjima, školama u prirodi, edukacijama, seminarima, povremenim izložbama i sl.), izdvojeni ured Javne ustanove, bioistraživačka stanica, te popratni uslužni sadržaji.

Nadalje, u okolišu zgrade, uz hortikulturno uređenje okoliša zgrade sa sadržajima, formirat će se privremeno prihvatilište za strogo zaštićene vrste kopnenih i slatkovodnih životinja, te invazivnih vrsta. Centar će biti smješten na prostoru zgrade nekadašnje škole u Novim Selima.

image

Dolina Neretve

HANZA MEDIA

Ovaj projekt je još jedan dokaz da Dubrovačko-neretvanska županija i župan Nikola Dobroslavić razumije potrebe naše općine, te mu se ovom prilikom zahvaljujemo, isto kao i drugim partnerima u projektu a to su Javna ustanova, Regionalna razvoja agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, istaknuo je načelnik općine Kula Norinska, Nikola Krstičević.

Kroz projekt se planira građevinski obnoviti i rekonstruirati postojeća kamena zgrada poštujući načela graditeljske baštine Općine Kula Norinska.

Interpretacijom i valorizacijom navedenih zaštićenih prirodnih vrijednosti doline Neretve, Centar će predstavljati mjesto za edukaciju lokalnog stanovništva, učenika i studenata, ali će biti i mjesto okupljanja znanstvenika, istraživača kao i prirodoslovaca, namijenjen detaljnijem proučavanju prirodnih fenomena te razvoju agrotehničkih mjera za ekološku i održivu poljoprivredu u dolini Neretve.

image

Ptice delte Neretve

Biom
20. travanj 2024 16:15