StoryEditorOCM
Neretvaoprez

Ptičja gripa se primiče delti Neretve: Bolesna patka pronađena u Podaci zaražena je virusom H5N1

Piše Stanislav Soldo
3. prosinca 2021. - 07:42

U naselju Podaca na Makarskom primorju pronađena je divlja patka za koju je utvrđeno da je zaražena virusom ptičje gripe, H5N1. Informaciju da se ptičja gripa približila delti Neretve na društvenim mrežama je objavio Bariša Ilić iz Ornitološkog društva Brkata sjenica Metković.

- Odgovorni građanin iz Vida nazvao me je prije nekoliko dana i rekao da ima „ozlijeđenu“ patku (radi se o patki kreketaljki, Anas strepera), koju je našao na hridi-siki kod Podace i pita možemo li joj pomoći jer mu je žao ptice. Upitao sam gdje je ranjena i kako se ponaša? Rekao je da se ptica čudno ponaša, mirno stoji i stalno trza glavom. U prvi trenutak pomislio sam na potres mozga uslijed udara glavom u neki objekt ali sam se sjetio i ptičje gripe, a simptomi koje je pokazivala patka mogu biti simptomi virusa-kazao je Ilić.

Ptica je zatim poslana na veterinarski institut u Zagrebu gdje je potvrđen virus H5N1.

Ovim putem napominjem da se svi koji imaju perad ponašaju u skladu uputa koje daje ministarstvo poljoprivrede da bismo spriječili širenje ptičje gripe-napisao je Ilić zahvalivši gospodinu iz Vida, koji je pronašao bolesnu pticu i alarmirao ornitologe.

19. travanj 2024 16:44