StoryEditorOCM
NeretvaIDEJE I SNALAŽLJIVOST |

PROMATRANJE PTICA I ‘KITESURFING‘ - Neretvani se dosjetili kako privući, ali i zadržati goste u doba korone; U dolini nikad nije bilo tako živo

Piše Stanislav Soldo/ SD
29. srpnja 2020. - 18:05
Promatranje ptica-„bird watching“ alternativni je oblik dalmatinske turističke ponude, koji ne ovisi o godišnjem dobu, ali ni o korona krizi koja je ovog ljeta desetkovala goste na Jadranu. Upravo bi bird watching uz treking, kitesurfing i fotosafari mogao postati budućnost ovdašnjeg turizma, koji, sada je svima jasno, ne može biti isključivo baziran na inozemnim posjetiteljima koji leže po čitave dane na plažama, piše Slobodna Dalmacija.

Dalmacija je nedvojbeno raj za bird watchere ali i ostale posjetitelje željne avanturističkog duha, koje u Neretvi nestrpljivo očekuju već ove jeseni. Za razliku od „klasičnog“ turizma koji po dalmatinskim mjestima bilježi ogromne gubitke, korona krize bi mogla otvoriti nove „turističke niše“ poput kitesurfinga ili bird watchinga, kojima ni korona ne može ništa. I dok se kite surfing pokazao kao puni pogodak promatrači ptica te ljubitelji prirode tek bi trebali doći. Budući se radi o gostima koji su u pravilu dobre platežne moći, neretvanski ugostitelji zadovoljno trljaju ruke.

U Europi postoji nekoliko lokacija za promatranje ptica. To su najčešće velika močvarna područja na Gibraltaru koja posjete milijuni ptica u migracijama, zatim slijedi Donana u Španjolskoj, Camargue u Francuskoj, Eilat u Izraelu. Njima uz bok su dalmatinska obitavališta ptica dolina Neretve, Vransko jezero, Kolansko blato, koje treba promovirati kao bird watching destinacije.

O značenju delte Neretve za bird watchere najbolje govore mnogobrojni nalazi prstenovanih ptica koje su zimi ili tijekom proljetne i jesenske seobe bile u ovim krajevima. U Neretvi se tako odmaraju razne vrste pataka, čaplji, čigri, eja, žalara, čurlina i prutki, što je prava poslastica za ljubitelje ptica i prirode.

- Inozemnim posjetiteljima je najveće zadovoljstvo biti u prirodi na otvorenom. Promatrati ptice takozvani „bird watching“ što je novost u ovdašnjoj turističkoj ponudi, otkriva nam Pavo Jerković, turistički djelatnik sa višegodišnjim iskustvom upravo u promicanju selektivnih oblika turizma, počevši od fotosafarija kroz neretvansku močvaru.

Ljubitelji ptica sa sobom donose dalekozore i literaturu za raspoznavanje ptica. Neki čak snimaju i pjev ptica te ih posebnim teleobjektivima fotografiraju.

- Gost uzme dvogled i promatra ptice na čeki i po nekoliko sati. Tu mu se organizira ručak i to je za njih nezaboravan doživljaj. Također gosti vole i loviti ribu. Ono što uhvate bilo ploticu, peškelja ili soma odmah skuhaju na brudet -kazuje nam Pavo Jerković, koji se nada intenzivnojoj posjeti bird watchera u podsezoni kada kreće jesenska migracija ptica.

Riječ je o imućnoj i visoko obrazovanoj klijenteli, koja ne žali novca ako zauzvrat dobije ono što želi. Njima nije problem proći pola svijeta da bi promatrali ptice u Neretvi, istraživali pojedine vrste ili u svoje bilješke zapisali da su vidjeli neku pticu za koju se smatralo da je odavno izumrla.

Da se treba okrenuti alternativnim oblicima turizma potvrđuje i slika sa Ušća Neretvem gdje kaitesurferi na nepreglednim plićinama traže mjesto više. Nošeni maestralom, kojega nikada ne fali u Neretvi kiteri nesputano uživaju u čaroliji vjetra i pjeska. I dok dalmatinska turistička odredišta zbrajaju gubitke zbog izostanka ovogodišnje sezone kitesurfing kao noviji oblik ovdašnje turističke ponude itekako se isplatio, piše Slobodna Dalmacija.
18. travanj 2024 02:57