StoryEditorOCM
Neretvapoljoprivrednici strepe od EUR-a

Progutati će nas uvoz. Jest ćemo samo uvozno voće loše kvalitete i visoke cijene

Piše Stanislav Soldo
21. prosinca 2022. - 07:46

Što uvođenje EUR-a donosi domaćoj poljoprivredi i što se mijenja za poljoprivrednike nakon Nova godine ? Kada je RH formalno pristupila EU domaći poljoprivrednici se općenito nisu snašli. Hoće li i prelazak na Euro dodatno ugroziti ionako loše stanje u hrvatskoj poljoprivredi pitaju se jednako i proizvođači i potrošači.

- Uvođenje eura će izjednačiti uvjete kod nas s EU, i s te strane će to biti pozitivna promjena. No povećati će se troškovni udar na cijene poljoprivrednih proizvoda i to se je već praktički dogodilo s povećanjem cijena struje, plavog dizela, gnojiva. Također na cijenu poljoprivrednih proizvoda utječe povećanje troškova logistike, prijevoza, pakiranja koje su poskupjele preko 50 %, što ovisi o potrebnoj radnoj snazi koje nema, te povećanim troškovima energenata. Odgovor na otvorena pitanja bi bio moguć kroz udruživanje u proizvođačke organizacije kojih sada ima svega nekoliko u RH kao PZ Jabuka.hr, no ni te proizvođačke organizacije nemaju dovoljno logističkih kapaciteta pa direktno ovisimo o burzovnim cijenama koje su za pojedine proizvode kulminirale nakon sukoba u Ukrajini-ističe Željko Ledinski, predsjednik kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice.

- Nakon uvođenja eura proizvodnje koje će biti kvalitetne moći će naći tržište u EU pod uvjetom da su određene kvalitete i cijene koju zahtijeva to tržište. Ostali proizvodi kao industrijska jabuka biti će prodavani po jako niski cijenama koje su uvjetovane time jer nema prerađivačkih kapaciteta kod nas te su osuđene na jeftinu rasprodaju u zemljama EU koje nam kasnije u obliku prerađevina, sokova vraćaju te proizvode i ruše naše cijene za iste, pojašnjava Željko Ledinski.

Mogućnosti poboljšanja su u tome da se maximalno koriste fondovi i sagrade prerađivački kapaciteti i logističko distributivni kapaciteti. Ukoliko se to efikasno i brzo ne napravi stanje će se još više pogoršati i postati ćemo ovisnici o strani proizvodima posebno u voću i povrću kojeg već sada unosimo i uvozimo više od 50 % u RH. Posebno želim ukazati na problem školskog voća gdje naša djeca konzumiraju velike količine unesenog voća, a da se ne provodi adekvatna kontrola i prati slijed toga voća jer su uglavnom opskrbljivači škola tvrtke koje nisu proizvođači, već trgovci-naglašava Ledinski.

image

Uvozne jabuke niže kvalitete

Uvođenje EUR-a je već prisutno u našim cijenama roba i one su formirane na bazi prošle godine ste u već pretrpjele određene cjenovne udare. Očekujem da će cijene još rasti za neke proizvode, kojih nema kod nas dovoljno, a primjer za to je povećana cijena uvoznog voća. Apeliram da naši kupci dobro pogledaju deklaraciju kad kupuju voće i povrće ta da kupuju domaće voće s oznakom Dokazana kvaliteta Hrvatska što je dokaz da je proizvedeno u RH.Domaći poljoprivredni proizvodi u pravilu su skuplji od poljskih, čeških ili mađarskih poljoprivrednih proizvoda. Uvođenje eura moglo bi dovesti do još većeg uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda koji će dodatno uništiti hrvatske poljoprivrednike.

- Uvjeti u ostalim zemljama EU, posebno u istočnom dijelu su slični kao kod nas, kao i cijene, no problem predstavljaju prikrivene naknade koje dobivaju njihovi proizvođači kao za pakiranje, prijevoz tako da njihova roba dolazi jeftinija na hladnjaču i još bez PDV-a te postaje konkurencija našem voću i povrću.

Primanja radnika u tom dijelu EU su slična našima kao i kupovna moć, te će cijena robe koja se proizvodi morati biti konkurentna za te zemlje, a one kao Poljska imaju puno jeftinog voća i zauzimaju tržište za naše proizvode.

Također uvozna roba iz Srbije, Makedonije dolazi bez kontrole na pesticide koji su dozvoljeni kod njih, a u EU su zabranjeni, te su tako naši proizvođači dovedeni u lošu poziciju na tržištu. Naša roba kad ide u trgovačke lance prolazi kontrole na 600 uzoraka, a ona s hladnjače koja završava na placu se ne kontrolira uopće-rezolutan je Ledinski.

Ekonomski stručnjaci smatraju da će izvoz poljoprivrednih proizvoda u eurozonu, nakon uvođenje EUR-a biti značajno olakšan. Koji proizvođači odnosno koji poljoprivredni proizvodi bi mogli profitirati od toga ?

Cijena kapitala će još biti dugo manja od inflacije koja će biti izjednačena u EU, i sva tržišta će biti otvorena za naše robe, samo jepitanje uz sve uvjete da li ćemo biti konkurentni na njima i da li ćemo moći prodati te proizvode. Mogućnost plasmana kvalitetnih proizvoda će naći svoje mjesto na tržištu EU. Poseban problem će biti taj što kroz turizam nećemo moći plasirati svoje proizvode jer ih nemamo dovoljno, te će i dalje turisti jesti hranu iz EU, a ne našu, i na taj način ćemo izgubiti dio tržišta koje bi moglo biti zamašnjak u poljoprivredi, zaključio je Ledinski.

23. travanj 2024 09:40