StoryEditorOCM
Neretvaupozorenje !

Poljoprivrednici oprez: Zabranjen je insketicid na bazi oksamila, zalihe morate potrošiti do 1. studenoga

Piše Stanislav Soldo
26. svibnja 2023. - 08:00

Ministarstvo poljoprivrede sa tržišta Republike Hrvatske povlači pet sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari oksamil. Riječ je o insekticidu s kontaktnim i sistemičnim djelovanjem za suzbijanje nematoda, grinja, tripsa, lisnih ušiju, minera i bijele mušice u proizvodnji povrća, ukrasnog bilja i agruma. Ima dobro djelovanje na zemljišne štetnike i neke od važnijih insekata u uzgoju povrća, rajčica, paprika, krastavaca, patlidžana u zatvorenim prostorima i na otvorenom.

Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2023/741 оd 5. travnja 2023. o neproduljenju odobrenja aktivne tvari oksamil, koja je stupila na snagu 1. svibnja 2023. godine, propisano je da države članice moraju oduzeti registracije sredstvima za zaštitu bilja koja sadržavaju aktivnu tvar oksamil. Sredstvima za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari oksamil, koji se na tržištu Republike Hrvatske nalaze pod trgovačkim nazivima Vydate 10 L, Olredy, Afromyl, Nemadate i Nimit temeljem navedene Uredbe i ispravka Uredbe, ukida se registracija za stavljanje na tržište Republike Hrvatske s datumom 1. kolovoza 2023.

Na tržištu Republike Hrvatske bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha sredstava za zaštitu bilja Vydate 10 L, Olredy, Afromyl, Nemadate i Nimit do 15. rujna 2023., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstava za zaštitu bilja do 1. studenoga 2023.

19. travanj 2024 00:39