StoryEditorOCM
NeretvaDobre cijene i ponuda

Po dnevnu dozu vitamina C i D na metkovsku veletržnicu. Kupce čekaju jabuke, naranače suhe smokve

Piše Stanislav Soldo
19. siječnja 2022. - 12:10

Na veletržnici u Metkoviću dobra je ponuda voća i povrća. Ipak, gužve nema. Otkako su u dolini Neretve otvoreni veliki trgovački centri kupci tamo kupuju voće i povrće pa zaobilaze veletržnicu.

No, ima i onih koji se vraćaju poglavito u korona krizi, jer žele kupiti kvalitetniji proizvode a na veliko je to onda i jeftinije.

Cijene na veletržnici su uglavnom pristupačne. Jabuka idared je 5 kuna pa do najskuplje 9 kuna. Tu su sorte Goldena i Grany Smitha i Pink. Jabuka Gala je po cijeni od 6.50 kuna za kilogram. Prodavači kažu da je Gala je hit među jabukama i najbolje se prodaje. Cijenom i kvalitetom je prihvatljiva. Riječ je o izuzetno atraktivnoj sorti jabuke, upadljive crvene boje prošarane sa žutim šarama. Plodovi su srednje krupni ni veliki ni premali zbog čega je ljudi dosta kupuju. Mada ima i onih koji vole tradicionalne naše žute ili crvene jabuke.

Kruška je od deset do dvanaest kuna. Uglavnom je riječ o uvoznim kruškama jer u dolini Neretve nema značajnijih nasada pod kruškama. Kiwi je uglavnom domaći i njegova cijena je pet do sedam kuna. Sezona mandarina je na izmaku pa se na veletržnici mandarine mogu naći tek sporadično po cijeni od dvije do četiri kune. Klementine su osam do devet kuna a washingtonke je pet do šest kuna po kilogramu.

Naranča je od šest do osam kuna. Sorta Navel je najskuplja. Limun je već odavno na cijeni od 12 do 13 kuna i to sorta Meer (tanke kore), dok je sorta Lisbon oko deset kuna dok je grejp osam kuna za kilogram. Među limunima ima nešto domaćeg koji je pri samom kraju sezone te uvoznog iz Turske koji je jeftiniji.

Banane kao najznačajnije uvozno voće su po cijeni od 9 kuna.

Zimski uvjeti su poprilično ograničili ponudu povrća. Među povrćem u ovom dobu godine dominiraju kupusnjače. Kupus zeleni je oko tri kune, crveni-radič 2.50 kuna. Kelj je četiri do pet kuna. Cvjetača pet kuna.Kako su nam kazali prodavači kupus je domaći sa neretvanskih polja. Ima ga dovoljno budući da nije bilo jake zime. Mrkva je također domaća i prodaje se po cijeni od oko tri kune za kilogram.

Dobra je ponuda i svih vrsta salate uzgojene u domaćim plastenicima. Poprilično blaga zima išla je na ruku i plasteničarima, poglavito onima koji nemaju razvijen sustav grijanja u plastenicima. Među salatama dominiraju puterica i kristalka koje se prodaju po cijeni od pet do šest kuna.

U ponudi su i suhe smokve po cijeni od 35 kuna za veće količine do 40 kuna za kilogram na malo. Orah jezgra je od 75 do osamdest kuna, badem domaći je 75 kuna a uvozni 70 kuna, leća je 18 do 20 kuna.

Suhi grah (fažol) bijeli i šareni se može naći po cijeni od 18 do 20 kuna po kilogramu. Uglavnom se radi o uvoznom jer u dolini Neretve nema proizvodnje suhoh fažola. Uglavnom se sadi grah za mahunu koja se sezonski prodaje te nema uvjeta za sušenje.

Krumpir je od 3.50 do četiri. Nema domaćeg neretvanskog jer sadnja krumpira nije zastupljena u ovdašnjoj poljoprivredi. Uglavnom je to lički krumpir ali ima i uvoznoga.

Blitva i špinat dolaze sa neretvanskih polja-otkrivaju nam prodavači i njihova cijena je od 8 do deset kuna ovisno o kvaliteti.

Češnjak je trideset kuna za kilogram na malo ili 22 kune za veću količinu. Crveni luk uvozni je 4.50 kuna a domaći luk „pogačar“ je deset kuna. kune. Peršin se prodaje po deset kuna.

Ponuda na veletržnici je dobra ali nema kupaca. Uglavnom je tako u zimskom periodu. Najveći promet veletržnica ostvari kada je sezona berbe mandarina-rekli su nam prodavači.

20. travanj 2024 07:11