StoryEditorOCM
NeretvaU Arboretumu Gradac

Održana misa u spomen na poginule poljske hodočasnike

Piše ante šunjić
7. rujna 2022. - 08:04

 

U Arboretumu Gradac održana je posebno dirljiva i svečana misa u spomen na poginule poljske hodočasnike. Podsjetimo, prije mjesec dana je u slijetanju autobusa poljskih hodočasnika s autoceste A4 smrtno stradalo 12 osoba, dok je 31 osoba ozlijeđena.

Misu su predvodila tri poljska svećenika Adam Laszewski, Piotr Klemens i Bolesław Waśkiewicz, koji su u Arboretumu okupili gotovo stotinu poljskih hodočasnika. Prisjećajući se nesreće hodočasnika iz njihove domovine kojima je cilj bio stići u Međugorje, molili su za stradale i njihove obitelji, za oporavak ozlijeđenih i život vječni za sve poginule.

Hodočasnike su na njihovim putovanjima do svetih mjesta oduvijek pratile opasnosti - umor, žeđ, glad, zima, vremenski uvjeti. No, snaga njihove volje i duhovnosti redovito ih je tjerala naprijed i davala im snage da ustraju na svom putovanju. Ta snaga volje i duha dovela je i ovu grupu poljskih hodočasnika u Gradac. Među njima su se nalazili Mariola i Aleksander Hoinkis koji su proslavili 25 godina zajedničkog života u sakramentalnom braku. Poljski svećenici srdačno su im čestitali njihov srebrni jubilej. Istaknuli su važnost i potrebu ovakvih slavlja te prisjetili riječi pape Franje kako se u braku nalazi slika i prilika Božja.

Na kraju misnog slavlja, Zlatko Andrijašević iz Zavičajne zbirke Gradac je slavljenike iznenadio darom i cvijećem.

Još jednu svetu misu pod vedrim gračkim nebom svojim su izvrsnim sviranjem i pjevanjem oplemenile Ivana Pudar Pećar i Milica Borić iz Župe sv. Margarite iz Brista. Tako su se svi sudionici večerašnje mise uvjerili u istinost izreke kako je liturgijsko pjevanje najveći ukras kojim se može okititi sveta misa, kao središnje slavlje svakoga kršćanina.

20. travanj 2024 10:42