StoryEditorOCM
NeretvaStižu EUR-i

Nida, Vrtlar i OPG Glavar dobili 5,8 milijuna kuna (789 tisuća EUR-a) za voćnjake, staklenike, mehanizaciju...

Piše Stanislav Soldo
3. svibnja 2023. - 12:00

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je nove ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja koji će doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije. Ukupno je riječ o potpori vrijednoj 1,6 milijuna eura koja se odnosi na ulaganja u višegodišnje nasade, ulaganja mladih i malih poljoprivrednika, ulaganja u preradu drva te korištenje obnovljivih izvora energije.

Po ovoj osnovi u Dubrovačko-neretvansku županiju stiže 782.928, 66 EUR-a odnosno nešto više od 5,8 milijuna kuna. Potpore su dobili Nida grupa d.o.o. iz Metkovića za opremanje i podizanje trajnih nasada, OPG Glavar, vlasništvo Lovre Medaka iz naselja Desne općina Kula Norinska za povećanje proizvodnog kapaciteta iskazanog kroz povećanje ukupnog standardnog ekonomskog rezultata, digitalizacija i kupnja mehanizacije te Vrtlar d.o.o. Dubrovnik u kategoriji rasadničarstva za ulaganje i opremanje staklenika.

image

Marija Vučković.

HANZA MEDIA

Ministrica Vučković je čestitala novim korisnicima europskih sredstava, istaknuvši osobitost i važnost mediteranske poljoprivrede za napredak i razvoj poljoprivrede u cjelini, pri čemu se nizom mjera potiče pretvaranje poljoprivrednog potencijala ovog područja u stvarne snage, između ostalog, i osnivanjem posebnog tijela – mediteranskog kolegija - zaduženog za razvoj mediteranske poljoprivrede. Također, ovom prilikom je najavila državne programe potpore za obnovu malih zapuštenih parcela, vinograda i maslinika. Ministrica poljoprivrede je istaknula kako su današnje potpore jasni putokazi u kojem smjeru je potrebno razvijati hrvatsku poljoprivredu, s naglaskom na, između ostalog, generacijsku obnovu i zelenu tranziciju.

Potpore su dobili i OPG Milan Božinović iz Vrlike i Ivković Ana iz Prgometa za razvoj pčelarstva i ulaganje u pčelarske zajednice, OPG Prančević Stjepan Ugljane za kupovinu junica, Vuković d.o.o. za ulaganje i modernizaciju strojeva u industrijskoj preradi drva, farma nesilica Kolarište-Pakovo Selo vlasnik Ante Petrović za solarnu elektranu, Palaco d.o.o. Nin za podizanje nasada bajama, OPG Plastić iz Nadina ulaganje u nasade maslina, Bovan d.o.o. Nadin opremanje postojećeg višegodišnjeg nasada maslina, Olvin plus d.o.o. Kali za podizanje voćnjaka višnje maraske, Vekić Zorica (Zadarska županija) za proizvodnju konja, OPG Mikić Mateo ulaganje u proizvodnju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Mladim poljoprivrednicima, kojima je do sada samo kroz operaciju 6.1.1. u cijeloj Hrvatskoj isplaćena potpora u ukupnom iznosu od 76,6 milijuna eura. Broj mladih poljoprivrednika u razdoblju od 2015. do 2022. godine na razini Hrvatske povećan je za skoro 66 % priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Na ovom području je do sada iz Programa ruralnog razvoja isplaćeno ukupno više od 297,3 milijuna eura, a u narednom razdoblju, do 2027., za potpore poljoprivredi i ulaganjima u istu na raspolaganje je gotovo 3,8 milijardi eura.

S obzirom na rastuće cijene energije te u svrhu jačanja energetske neovisnosti hrvatske poljoprivrede do sada su raspisana četiri natječaja putem kojih je korisnicima za investicije u obnovljive izvore energije odobreno 31,7 milijuna eura, a novim ugovorom će se realizirati solarna elektrana na farmi nesilica.

Također, novim ugovorom sufinancirano je ulaganje u povećanje učinkovitosti i okolišne prihvatljivosti u sektoru prerade drva, a kroz operaciju 8.6.2., kojom financiramo uvođenje učinkovitih i okolišno pogodnih tehnologija, strojeva, alata i opreme, odobrena je potpora vrijedna 17,7 milijuna eura. U okviru operacije 4.1.1. dodijeljeni su ugovori o potporama kojom će korisnici realizirati investiciju u opremanje staklenika (rasadničarstvo), ali i obnoviti i zasaditi nove trajne nasade – uključujući masline, višnje i bademe (višegodišnji nasadi). U okviru navedene operacije ugovorena je potpora veća od 331 milijuna eura, a natječaji su bili raznovrsni i prilagođeni potrebama pojedinih sektora-pojasnili su iz Ministarstva poljoprivrede.

24. travanj 2024 03:56