StoryEditorOCM
NeretvaErasmus + program

Nezaboravna avantura za učenike OŠ Vladimir Nazor Ploče: U Turskoj naučili kako se od otpada izrađuje dizajnerski namještaj i ukrasni predmeti

Piše Ante Šunjić
22. listopada 2022. - 13:30

Ovogodišnje Dane Erasmusa školski tim projekta Smart Waste Management for Smarter Cluster Schools obilježio je nezaboravnom učeničkom razmjenom u nekadašnjoj prijestolnici triju velikih carstava.

Od 10. – 14. listopada učiteljice (Marina Burđelez i Božana Radaljac) i pet učenica (Lea Herceg, Stella Jovica, Brigita Marinović, Iva i Mira Bule) boravile su u Istanbulu (Turska) u sklopu Erasmus + projekta Smart Waste Management for Smarter Cluster Schools. Tema mobilnosti bila je Utjecaj tehnologije na recikliranje otpada. Prvi dan protekao je upoznavanjem i predstavljanjem grupa i partnerskih škola, a učenici su predstavili svoju školu. Osim pločanske škole, u projektu su sudjelovale i četiri druge škole iz Turske, Grčke, Litve i Rumunjske.

image

Pločanski učenici u okviru Erasmus + programa posjetili su Tursku

Učenici su se raznovrsnim aktivnostima educirali o načinu na koji tehnologija utječe na recikliranje otpada; u kreativnim radionicama izrađivali su edukativne materijale od recikliranog otpada (igračke, logičke igre na igraćim pločama kojima se razvija memorija, posude s biljkama). Idući dan posjetili su DIA Istanbul (reciklažno dvorište) u kojem se od otpada izrađuje dizajnerski namještaj i ukrasni predmeti u čijoj izradi su i sami sudjelovali. Treći dan su im domaćini pored navedenih radionica pripremili  multikulturalni događaj prezentirajući im svoj tradicionalni ples, narodnu glazbu, tradicionalnu tehniku crtanja po vodi, pripremu domaće hrane. Dan prije odlaska uživali su u cjelodnevnoj  turističkoj turi (posjetili Sultanahmet, džamiju Aja Sofiju, Plavu džamiju).

Zanimljive priče domaćega vodiča približile su Pločanima bogatstvo i raznolikosti prožimanja različitih kultura i vjera na prostoru učestalih povijesnih previranja. Vožnja brodom kroz Bospor ipak je svima ostala u najljepšem sjećanju zbog predivnog pogleda na Istanbul s mora i nezaboravnog ručka između Europe i Azije, na mjestu gdje se susreću Mramorno i Crno more.

Zadnji dan učenici iz Ploča su se prisjetili cijelog tjedna sa zaključkom da će naučene vještine sigurno prenijeti u svoje škole i lokalne zajednice.

25. travanj 2024 10:06