StoryEditorOCM
Neretvasadi se krumpir

Monalisa je ipak kraljica krtole. Tu su i Adora, Carrera, Jaerla, Anabella, Cleopatra pa što tko voli

14. veljače 2023. - 15:23

Vrijeme je sadnje krumpira po našim vrtovima. Već se počelo pripremati zemljište, a po dućanima i poljoljekarnama se traži i bira sjeme koje će se zasaditi. Zbog povećanih cijena krumpira ovog proljeća za sadnju se odlučuju i oni koji ga do sada nikada nisu ni pomišljali saditi. Kako doznajemo po poljoprivrednim ljekarna, uglavnom se kupuju rane sorte i srednje kasne sorte koje dospijevaju u srpnju i kolovozu.

Rane sorte su pogodne za sve one koji žele što prije imati mladi krumpir na stolu. Međutim, one nisu predviđene za dugotrajno skladištenje pa tako nemojte računati da će biti pogodne za zimnicu.

Jaerla je sorta krumpira koja se najčešće koristi za rani uzgoj mladog krumpira. Prokušana je to vrsta koja je desetljećima prisutna u vrtovima naših baka. Za vegetaciju je treba samo 80 - 90 dana pa se zbog toga jako rano pojavljuje na tržnicama i u dućanima. Jaerla krumpir daje dobar prinos pa je njegova sadnja i ekonomski isplativija. Cijena sjemena je oko 15.00 EUR-a za 10 kilograma. Dobro podnosi sušu što je posebno interesantno za sve one koji nemaju navodnjavanje u svojim vrtovima. Brzo se obnavlja nakon proljetnog mraza.

image
Duje Klarić/Cropix

Rana sorta je i Adora, koja je nešto mlađa od Jaerle, ali se ipak dobro udomaćila po vrtovima. Za berbu dospijeva za najviše tri mjeseca, dobro se čuva i skladišti. Vrlo kratak joj je period vegetacije. Ima krupne, ovalne gomolje, žutu potkožicu i svijetložuto meso. Vrlo je pogodna za sadnju u raznim klimatskim uvjetima. Odlikuju je dobri i ujednačeni gomolji visoke kvalitete. Ova sorta krumpira primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno je dobra za krumpir salate, priloge na lešo i razne složence. U startu je sjeme malo skuplje i košta oko 20.00 EUR-a.

Annabelle daje dobre prinose na teškim i siromašnim tlima. Posebno je pogodna za kuhane i krumpir salate. Također spada u kategoriju ranijih sorti. Za deset kilograma ovog sjemenskog krumpira valja izdvojiti oko 18.90 EUR-a.

Carrera također rana sorta krumpira sa svijetložutim mesom i kožicom. Gomolj je vrlo krupan, ovalno okrugli s plitkim okcima. Ova sorta je vrlo otporna na bolesti. Srednje osjetljiva na plamenjaču lista, a malo na plamenjaču gomolja i običnu krastavost. Carrera nije osjetljiva na mehanička oštećenja. Potrebno joj je više dušika i kalija. Preporuča se kasnija i duboka sadnja, jer raste poprilično plitko, preporučuje se za kihanje ne za pečenje. Cijena sjemena je 15,50 Eur-a za 10 kilograma.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ipak, znalci kažu da se najviše sade srednje rane sorte krumpira. Među niima primat nosi Monalisa. Za deset kilograma sjemena treba izdvojiti oko 12.00 EUR-a. To je krumpir otporan na bolesti virusne i gljivične infekcije. Gomolji su izduženog ovalnog oblika sa žutom pokožicom i žutim mesom. Atraktivna je za zimnicu i dozrijeva u srpnju.

Varijacije na temu Monalise koju mnogi nazivaju kraljicom krumpira je Liseta, Cosima, Marisol, Gioconda, Lucinda, Camelia, Joly, Sylvana dok su sorta Desiree i Cleopara crvene boje. Ne treba zaboraviti ni staru dobru Bintju. To je najstarija i vrlo popularna i kvalitetna sorta krumpira. Ima ovalno izdužene gomolje, svijetlu, blijedožutu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ovaj krumpir ima voštanu, malo vlažnu strukturu te još uvijek čvrsto meso. Ova je sorta krumpira primjerena za kuhanje, pečenje i prženje, a posebno se preporučuje kuhan na lešo, za pire, pommes frites i čips.

image
Vojko Bašić/Cropix

Za uspješna uzgoj krumpira ne treba puno znati. Dovoljno je nekoliko kvadrata vrta i malo dobre volje. Stručnjaci agronomi napominju da se gomolji trebaju prerezati tako da na svakom bude najviše dva okca. Komadi se sade u redovima u razmaku oko 20 cm, dok bi međuredni razmak trebao iznositi oko 60 cm pa se tako sa deset kilograma sjeman, ovisno kako se gomolji izrežu prije sadnje može popuniti prostor od 80 kvadrata. Za pravilan uzgoj i kvalitetan prinos potrebno je osigurati dovoljne količine vode premda ima sorti koje i nije potrebno toliko navodnjavati ali su u tom slučaju prinosi manji.

29. ožujak 2024 08:28