StoryEditorOCM
NeretvaTRAGEDIJA U NERETVI

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA O SMRTI DJEČAKA IZ METKOVIĆA Izrazili sućut, u ponedjeljak šalju inspekciju

Piše DV/ PSD
15. prosinca 2018. - 14:35
Ministarstvo zdravstva oglasilo se u povodu slučaja dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića koji je prije nekoliko dana preminuo u splitskoj bolnici, nakon što su ga u Hitnoj službi u Metkoviću nekoliko puta pustili kući.

- Slijedom članka objavljenog 14. prosinca 2018. godine u medijima, vezano uz slučaj preminulog dječaka iz Metkovića izražavamo sućut i iskreno žaljenje radi tragičnog događaja koji ćemo detaljno ispitati. Ministarstvo zdravstva je neposredno po saznanju za događanja, zatražilo informacije i žurna očitovanja od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Doma zdravlja Metković, Kliničkog bolničkog centra Split i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. U ponedjeljak će započeti zdravstveno inspekcijski nadzor uz predstavnike struke: specijalista infektologa i specijalista pedijatra u svim zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog djeteta radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica oko poduzetnih medicinskih mjera i postupanja prema propisanim protokolima - izvijestili su iz resora ministra Milana Kujundžića.

Dodali su da će rezultati inspekcijskog nalaza poslužiti za utvrđivanje eventualne odgovornosti liječnika i medicinskog osoblja u navedenom slučaju.

- Ministarstvo zdravstva kontinuirano prati učinkovitost i organizaciju pružanja medicinske skrbi na terenu temeljem čega je u ovom mandatu pripremilo promjene koje su ugrađene u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se u budućnosti dodatno poboljšala dostupnost i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite svim građanima. Još jednom izražavamo iskrenu sućut roditeljima i cijeloj obitelji povodom smrti djeteta.O nalazu inspekcijskog nadzora, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, izvijestit će hrvatsku javnost', stoji u priopćenju Ministarstva.

Dječak iz Metkovića preminuo nakon što su ga roditelji vodili njegovoj pedijatrici i na Hitnu, no oni nisu smatrali da je situacija alarmantna; Voditeljica Hitne ustvrdila je da struka nije pogriješila.

Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje kako je iz nalaza brisa nosa i grla devetogodišnjaka koji je u utorak preminuo u KBC-u Split od sepse, dokazano je postojanje virusa H1N1, odnosno virusa gripe A. Virus je, nažalost, "otvorio vrata" streptokoku koji je "napao" cijeli organizam nesretnog djeteta, te je kao posljedica svega toga nastupila smrt, piše Slobodna.
19. travanj 2024 13:16