StoryEditorOCM
Neretvaruralni razvoj

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo tri nova natječaja vrijedna gotovo 409 milijuna kuna

Piše Stanislav Soldo
30. prosinca 2021. - 06:51

Uz natječaj za ulaganja u sjemensku i rasadničarsku proizvodnju objavljena su i tri natječaja u okviru Programa ruralnog razvoja koja se odnose na ulaganja u tov svinja, potpore za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te potpore za korištenje obnovljivih izvora energije, a čija ukupna vrijednost raspoloživih sredstava javne potpore iznosi gotovo 409 milijuna kuna.

​Rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu traje od 1. ožujka 2022. godine do 27. travnja 2022. godine.

Naime, operacijom 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ - ulaganja u tov svinja povećati će se kapacitet za tov svinja za više od 30.000 tovljenika odnosno povećati proizvodnja za 100.000 tovnih svinja u Republici Hrvatskoj. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 200 milijuna kuna, od čega je 120 milijuna kuna predviđeno za mikro, male i srednje korisnike te 80 milijuna kuna za velike korisnike. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija u sektoru svinjetine.

Za provedbu operacije 4.1.2 „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“ osiguran je iznos od 67 milijuna kuna, a prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru stočarstva - svinjetine, mlijeka i mliječnih proizvoda, govedine i teletine, mesa peradi ili ovčetine i kozletine.

U svrhu povećanja učinkovitog korištenja energije danas je objavljen i Natječaj vrijedan gotovo 142 milijuna kuna u okviru operacije 4.1.3 „Korištenje obnovljivih izvora energije“, a prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika.

23. travanj 2024 20:41