StoryEditorOCM
NeretvaDošao je i taj dan

Metković konačno dobio dnevnu bolnicu: Neretvane će liječiti doktori iz Dubrovnika i Mostara. Kako je bilo danas u Metkoviću pogledajte u foto-galeriji

Piše Stanislav Soldo
Foto: www.metkovic.hr
12. prosinca 2022. - 13:14

Konačno smo dočekali i taj dan. Dnevna bolnica u Metkoviću službeno je otvorena. Nakon trideset godina obećanja, najava i iščekivanja Metković i dolina Neretve dobili su novu zdravstvenu ustanovu u zgradi nekadašnjeg suda neposredno uz postojeći Dom zdravlja i Hitnu pomoć. Treća je to zdravstvena ustanova u istom dvorištu. Neretvani više neće morati putovati u stotinama kilometara udaljen bolnice u Dubrovniku ili Splitu. Bolnica za sada nema nijednog stalnog doktora. Svakodnevno će dolaziti liječnici iz Dubrovnika i po potrebi iz Mostara. Rad će biti organiziran u prijepodnevnoj smijeni.

Podsjetimo, na nedavno raspisani natječaj nije se javio niti jedan liječnik a tražio se kirurg, kardiolog, internista. Ali zato se javilo više od stotinu kandidata za pomoćno tehničko osoblje. Statusno, bolnica u Metkoviću je ispostava opće bolnice Dubrovnik.

Ovo je veliki dan za stanovništvo doline Neretve, rekao je ravnatelj bolnice u Dubrovniku, dr. Marijo Bekić, koji je kazao da je obzirom na zemljopisnu raštrkanost Dubrovačka bolnica zapravo hibrid između opće bolnice i KBC-a. Naglasio je da je projekt nadogradnje bolnice u Dubrovniku te Dnevne bolnice u Metkoviću započeo u ožujku 2017 godine financiran sredstvima EU fondova.

U Dnevnoj bolnici će se organizirati pet specijalističkih aktivnosti. U prizemlju će biti interna, pedijatrija i psihijatrija. Na prvom katu je kirurgija te na drugom katu ginekologija. Nabavljena je najsuvremenija medicinska oprema vrijednosti 3.3 milijuna kuna.

Kako je ovom prigodom kazao ravnatelj Bekić svakodnevno će se osigurati dolazak liječnika dviju specijalizacija a po potrebi Dnevna bolnica će raditi i subotom.

S obzirom na kroničan nedostatak liječnika gradonačelnik Metkovića dalibor Milan kazao je da će grad izdvojiti dodatna financijska sredstva kako bi se privukao dolazak mladih liječnika u Metković.

21. travanj 2024 06:24